A "Szórádi" vezetéknév milyen eredetű?
Kedves első hozzászóló! Ismersz olyan települést/helységet, hogy Szórád? Kemény:)
A Szórád ómagyar férfinév, amit szláv nyelvből vehettek át, később lett családnév. Lehet magyarosított név, amit germán, szláv stb családnévből hoztak ki erre a névre. Ennek igazából csak te tudsz utánanézni... levéltárban célszerű kutakodni.
Kedves második! Miért, olyan helynév van, hogy "Ajtós"? Ja, hogy ma már nincs, de hatszáz éve még volt... Hát Istenem... :P
Attól, hogy ma már nincs ilyen nevű település, régen még lehetett. Néha a Wikipédia sem ír le mindent.
Kedves első! Neked van igazad... tényleg az ilyen cinikus válaszokkal lehet a legjobban segíteni, igazi magyaros:))
Ajtós? Jó példa, viszont neten is simán utána lehet nézni... Szórádi település? Valaki mutassa meg, hogy merre, meg hol volt. Neten rengeteg mindennek nyoma van. Az én őseim olyan településen éltek a mai Burgenlandban, amit ide-oda csatoltak, összevontak, 10 éven belül 3× lett megváltoztatva a neve, most pedig ugyan az, mint ami legelőször is volt, ennyi, nyoma van. Aminél ennyire nyilvánvaló, hogy mire vezethető vissza, annál nem tudom, hogy miért kell ekkora okosságot írnod. Eddig kb 30 családnévhez írtam postot, nem tőmondatot, hanem kifejtve mindent, rengeteg alternatívával. Lehet normálisan is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!