Német őseimet szeretném jobban felkutatni. Hogyan?
Szepességi németek tehát szászok és nem svábok voltak az őseim közt.
Az anyakönyvekben "Grúsz"-ként írták be őket,azonban német írásmód alapján Gruss vagy Gruß-nak kell írni.
A családnév alapján megtudhatnám,hogy Németország mely részéről származnak?
Van valami netes oldal ahol ezeket megtudhatom?
u.i.: Németek laktak városban miért magyaros kiejtés szerint írta le a pap a családnevet? Igló városában éltek ahol jobbára németek éltek.
Csak lépésről-lépésre. Ha szászok, valószínüleg több száz éve keülhettek a területre. Nem vagyok biztos benne, de ők is valahogy IV Béla környékén érkrzhettek a Felvidékre. Töriből sosem voltam jó. Szóval mindenesetre a Mai szlovákiai levéltárakat, egyházi anyakönyveket kellene kutatnod. Gőzöm sincs, ma ezek mennyire hozáférhetőek. (A nagybátyám Erdély felé kutakodott. ott az 1700-as évek végén akadt el).
Ha ott megvan a lácolat, eljuthatsz az első ősig, aki már nem tős-gyökeres felvidéki. Ezután kutakodhatsz tovább német földön.
Templomokban elvileg megvan a nevekhez tartozó születési idő
a keresztelő és a halál időpontja is de ez nagyon valószínűtlen általában 1-2 generációt tudsz jó esetben felkutatni de azt is kétségesen sajna. Én már próbáltam odáig jutottam hogy az ükapámék valószínűleg erdélyböl érkeztek ide ahol most lakaok a Balatonhoz ...De sok sikert hozzá ;)
Jó régen kerültetek oda. 1200-as évek...
Nem biztos, hogy meg tudod keresni.
De ők magyarnak vallják magukat amúgy.
Ezt talaltam: elvileg, ha ide beirod a neved, kimutatja, hol elnek "koncentraltan" ilyen nevüek:
(Azt irja, probalkozz kitartoan, mert lehet, h tulterhelt az oldal, mint nalam is.)
Nemet nyelvü forumokon probaltal rakerdezni, ott hol lehet csaladfat kutatni?
Pl. gutefrage.net
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!