Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Milyen eredetű lehet a Kovesán...

Milyen eredetű lehet a Kovesánszki családnév?

Figyelt kérdés

2015. dec. 25. 15:41
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Minden olyan vezetéknév, ami ánszki-ra végződik lengyel származásra utal. Kivétel, ha az ánszky Y-ra végződik, mert akkor a szlovák "származás" is szóba jöhet. A szlovák nyelvtan szerint k után csak y-on jöhet. Lengyelül: Koweszański. Lengyelországban elég sok Ko"we"szański él.
2015. dec. 31. 21:24
 12/20 anonim ***** válasza:
Nem is érdemes Koweszański néven keresgélni, mert lehet, hogy a név viselője ezt az egy családnevet viselte egy személyben a Lengyel Királys területén. Amikor a Magyar Királyság területén telepedett le, akkor magyarosították neki Kovesánszki-ra.
2015. dec. 31. 21:31
 13/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenki válaszát!

Ezek szerint lengyel származású ősökkel is rendelkezek. Annyit tudok még a névhez, hogy miskolci volt az ősöm aki ezt a nevet viselte. (Kb: 1880-1890 körül születhetett)

2016. jan. 1. 20:55
 14/20 A kérdező kommentje:
Kavesánszki volt a családnév, nem Kovesánszki.
2016. jan. 8. 19:41
 15/20 Sulek Péter válasza:
a szki végű lengyel Polnaszki Podolski :) a ski vég :D Krizsanowszki :)
2016. jan. 10. 14:30
 16/20 anonim ***** válasza:
16%

Én is miskolci vagyok,szerintem meg szlovák volt az ősöd.

Véletlenül nem Forró nevű településen éltek korábban?

A 17. században nagy pestisjárvány dúlt a településen, amely a tisztán magyar lakosság csaknem felét kipusztította, ezért Kassa városa felvidéki uradalmából, Alsótőkés, Kavocsán és Kassahámor községekből telepített ide tót jobbágyokat, kiknek utódait még a 20. század elején is Tőkészkinek, Hámorszkinak és Kavecsánszkinak nevezték.

[link]

Ez a Kovesánszki pedig elírás lehet,nekem is van egy csomó ősöm akinek a vezetéknevét vagy 4 féle változatban írták le az anyakönyvekben.

A híres Semmelweis Ignácnak tíz testvére volt,de mind a 10 testvérnek családnevét másféle alak szerint írták be az anyakönyvekbe.

Akkoriban elég lazán kezelték ezeket a dolgokat.

2016. jan. 10. 22:10
 17/20 anonim ***** válasza:
4%

Még annyit hozzátennék,hogy a lengyel lenne,akkor "sky"-ra végződne.

A szlovákoknál és a cseheknél elterjedt a "szki és szky" alak.

2016. jan. 10. 22:16
 18/20 anonim ***** válasza:
Ezt a kérdést most miért emelted ki, mikor már csomóan leírták neked, hogy milyen eredetű?!
2016. jan. 19. 18:33
 19/20 A kérdező kommentje:
Van egy olyan családnév is hogy "Kavasánszki" az is lengyel eredetű lenne vagy az is csak egy ilyen "elírás"?
2016. márc. 24. 16:27
 20/20 A kérdező kommentje:

Egy dokumentumban amit úgy hívnak "Lengyelek Miskolcon a XVIII. század végén" találtam egy lengyel családnevet ami hasonló erre a névre amit feltettem itt kérdésnek

(Kwasniewsky)

[link]

2016. szept. 5. 15:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!