Meddig jutottál családfakutatásban?
Hanyadik századig visszamenőleg tudtad felkutatni a családfádat, ha próbálkoztál ilyesmivel? Esetleg tudnál mondani egy konkrét évszámot? És önállóan, levelek/közeli rokonok beszámolói alapján jutottál el idáig, vagy esetleg a távolabbi családtagok, vagy a levéltár, plébániák segítségét is igénybevetted? Mennyi ideig tartott kideríteni ezeket az adatokat? Milyen érdekességekre bukkantál?
Bocsi a sok kérdésért, de tényleg érdekel :) Ha tudtok, valamint nem túl személyesek a kérdések, akkor válaszolnátok nekem?
Érdekelne, de
1. fogalmam nincs hogy kellene kezdeni
2. olyan kuszák a családi viszonyok, hogy nem igazodom el.
Elég durva, hogy a nagyszüleim nevét sem tudom?
Nem azért, mintha elfeledtem volna.. sőt apám adatait sem, csak a nevét
Én még nem álltam neki, de érdekelne. Az anyai ágam a 19. század közepéig van felkutatva, mert azóta élt a család Békés megyében, oda pedig Szombathely környékéről költöztek. Anyám vagy húsz éve kikérdezte az idősebb rokonokat az összes testvérről, szülőről, nagyszülőkről, már aki emlékezett rá... Sok értékes történet gyűlt össze, kár, hogy akkor még nem volt ilyen elterjedt a diktafon, így anyám csak vázlatos jegyzeteket tudott készíteni.
Az apai ágamat csak a 20. század elejéig tudom visszakövetni, mert valamiért az egész család nagyon titkolózik. Annyit tudok, hogy a dédapám munkácsi születésű volt, és katonaként megjárta az első világháborút. Persze ez még nagyon sok mindenkire igaz... Trianon után Szabolcsban telepedett le, és megváltoztatta a szlávos hangzású családnevét. Apám, amikor rákérdeztem, annyit mondott, hogy "ne foglalkozz ilyen dolgokkal, neked csak annyit kell tudnod, hogy én vagyok az apád, a többi nem érdekes". Gyanítom, valami titkolnivalójuk van... Egyszer talán annak is utánamegyek, ha lesz elég időm, energiám és pénzem.
Nagyjából a nagyszülőkig tudom. De onnan, hogy azoknak ki hogy testvére, azt már nem, bár mailyen (v)iszonyok vannak nálunk, nem is érdekel :D
Annyi érdekesebbet tudok, hogy valamelyik felmenőmet boszorkánynak kiáltották ki, és elégették.
Köszi, hogy írtatok, olyan jó olvasni, hogy másokat is érdekel a téma :) Az is hihetetlen, hogy egyesek milyen sokáig eljutottak. Nekem ez egyelőre nem lehetséges, mert egyedül nem engednek ide-oda utazgatni, a testvéremet pedig - aki szintén szeret ilyen dolgokban résztvenni - jelenleg leköti a kisfia.
Amúgy próbáltam felvenni a kapcsolatot a rokonaimmal, de különféle okokra hivatkozva egyikük sem hajlandó találkozni velünk. Kénytelen leszek valakinek a halálhírét kelteni, hogy eljöjjenek a temetésre, mert egyébként csak akkor szoktak meglátogatni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!