Mit tudtok a családfakutatásról?
Ha van rá egy kis időd, te magad is nekiállhatsz :). Szüleidet, nagyszüleidet kérdezd ki, nevek, születési helyek és idők tekintetében elsősorban, és azok alapján már el tudsz indulni. Ha nagyszüleidnek van régi családi bibliájuk, előfordulhat, hogy abban is vannak adatok (nekem is vagy 70-80 évre visszamenőleg tuti benne vannak a születések, esküvők, halálok, névvel és pontos helyszínnel), szóval ezzel is érdemes lehet mahinálni.
Lakóhelyeden bemehetsz a plébániára is, ha jól tudom ott is szívesen fogadnak és kutathatod az adatokat, bár ezt még nem próbáltam. 1895 előtt csak egyházi anyakönyvezés volt, szóval az az előtti adatokat mindenképpen ott találod meg.
Hasznos lehet még számodra a következő oldal is: [link]
Itt vármegyékre lebontva böngészhetsz az anyakönyvek között, tényleg jó, több rokonomat is megtaláltam már ennek a segítségével.
Ha komplett családfát szeretnél felépíteni, akkor a myheritage weboldalt tudom javasolni.
Van ingyenesen letölthető családfa programjuk, így a gépeden tudod szerkeszteni az egészet + vannak hozzá különféle extrák is. Ha akarod, interneten közzéteheted a már meglévő adatokat (természetesen az élő rokonok nevei nem fognak megjelenni). Illetve az oldal összehasonlítja a tiédet más családfákkal, így is bukkanhatsz rokonokra. Ha bármi egyezést talál, akkor kapsz értesítést. A programba fényképeket is feltölthetsz ez is segítheti, hogy egyezések keress más fákkal.
Idő hiányában pedig vannak különféle családfakutató cégek, ezekről nem sokat tudok, ahogy a díjazásukról sem, én magamnak készítem a családfámat, igazából hobbinak is jó, tehát nem muszáj folyamatosan csinálnod. A cégekre szerintem keress rá neten, régen egyszer nézegetve láttam, hogy előzetes árajánlatot lehet tőlük kérni ha jól emlékszem díjmentesen, de ebben nem vagyok biztos.
Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdésed írj nyugodtan. Jó kutatás :).
Első vagyok.
Ők például kifejezetten családfakutatással foglalkoznak:
Meg van adva a honlapon egy e-mail cím, ahol ajánlatot tudsz kérni tőlük, és ahogy átfutottam elég sok hasznos infó is található az oldalon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!