Családfakutatásban elakadtam az 5. generációnál, mert az őseim Szlovákiában születtek. Mi a teendő?
"Amiről egyébként fingom nem volt meg is lepett."
:) Na ezért szoktam én az itt "nagymagyarkodóknak" írni, hogy kicsit kutakodjanak csak a múltjukban.
De ezt nem rád értettem, csak úgy megjegyeztem.
Imolának igaza van, keresztlevelekben kutakodjatok, az nyújtja talán a legmegbízhatóbb támpontot.
Nekem nemigen tetszik ez a keménykedés a 16 db emberrel kapcsolatban - annak ellenére, hogy igazad is lehet -, mert a "fingom sincs róla" szöveg még durvább, mint az, ha valaki eltéveszti a főt és darabot ír helyette.
Az egyházi vonal mellett kutatkodhatsz egyénileg is, ha van elég bátorságod és pénzed. Ki kell menni Szlovákiába és ott folytatni a kutatást. Vagy megfizetsz egy hivatalos családfakutatót.
Az ükszüleid keresztelési iratát kell megkeresni, mert azon a közvetlen anyja/apja neve is fent van.
Én így találtam rá tegnap több szépszülőm nevére is. :)
Maguk az iratok 1800-as években keltek, de dédnagyapám valamiért kikérte őket, mert a keltezés már jóval újabb, 1943-ból származik.
Érdekes nekem is a mai Szlovákia területén éltek valaha szépszüleim/őseim. Ipolvarbó, meg Galábocs, vagy melyik...
Jah és persze trianon előtti időkről van szó, ahogy a te esetedben is, tehát nem vagy kevésbé magyar, mert azok még a szent koronához tartozó települések voltak.
Nekem is volt Stephanus, vagy Elizabetha nevű rokonom, persze 1844-től lett itthon csak hivatalos a magyar nyelv, akár ez is lehet az oka.
"de dédnagyapám valamiért kikérte őket, mert a keltezés már jóval újabb, 1943-ból származik"
Tipped sincs, mire kellettek a keresztlevelek 1943-ban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!