Felvidéken volt egy Róth vezetéknevű ősöm. Ez német vagy zsidó személyt takarhat?
Egy Szepes vármegyei faluban éltek ezek a Róth nevű őseim.
Az a baj,hogy az anyakönyvekben itt már csak az apa családnevét írták oda,az anyának csak a keresztnevét írták oda.
Szepes vármegyében elég sok német élt,tulajdonképpen az 1600-1700as évekig ők voltak többségben.
Szóval szerintetek a Róth csnév ez esetben német?
Én valószínűbbnek tartom a németet.
A zsidók amúgy is jobbára egymás közt házasodtak.
Objektíven nézve ez takarhat német és zsidó őst is. Aki leteszi a voksát egyik vagy másik mellett, de elveti az összes számba vehető lehetőséget, annak azt hiszem a véleménye nem sokat számít.
Az anyakönyvekben ott lesz a válasz, hiszen mindent feljegyeztek... a neten vannak családfák egyébként, ahol szepességi szászoknál (vagy zipsereknél) simán ott van a Roth családnév, ahogy mondjuk a dunai sváboknál is. Ne nagyon higyj az ilyen oldalakon senkinek, nekem sem, nézz utána magad, az a biztos!
Ezt találtam róla egy fórumon:
Roth: 1. Hajszínre vagy jellemre utaló ragadványnév a n. rot ’vörös (hajú); hamis, csalfa, ravasz, cseles’ közszóról. 2. Képzőtlen lakosnév az igen gyakori n. Rot(h) helynevekről. 3. Alnémet területen képzőtlen lakóhelynév az aln. rot ’irtás’ szóról.
Basszus, ha ennyire ragaszkodsz hozzá, akkor német.
A Grün és Kohn együtt utazik a vonaton kezdetű viccekben Grün is német... :-P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!