Ha a Tóth családnév szlovák eredetű, akkor miért a 3. leggyakoribb név az országban?
Figyelt kérdés
Ezek szerint kb 300.000 magyar állampolgár szlovák származású? Kissé nevetségesnek tűnik. Annyi szlovák nem kerülhetett ide... Sok elmeháborodott meg rögtön szlovákozik ha meghallja, hogy Tóth...2014. jún. 3. 13:46
11/17 anonim válasza:
Én is Tóth vagyok, de még egy családtagomtól se hallottam volna, hogy szlovákozott volna... Amúgy meg, pont tojok rá, hogy ki mit gondol.
12/17 anonim válasza:
*hogy valaki szlovákozott volna.. helyesbítve
13/17 A kérdező kommentje:
Akkor mától szlovákként élem az életem. xD
2014. jún. 3. 20:57
14/17 anonim válasza:
Wat? Szlovákként, hogy kell élni és magyarként?
Sokáig egy országban éltünk, szomszéd nemzet annyi mindenben voltunk egymásra hatással...soha nem értettem ezt a gyűlölködést.
15/17 mustafa33 válasza:
A szociban amikor még nem volt ekkora népvándorlás, ha ide költözött valaki kárpátaljáról, ha nagyar volt is, a falunban csak oroszként emlegették és általában rajta is maradt ragadványnévként, főleg ha az igazi neve egyezet máséval is a faluban. De régen ha német vidékről jött valaki az Német (Németh) maradt, ha szlovák vagy vend vidékről az Tót(h). Nem muszáj hogy nemzetisége is az legyen. Sőt elég volt ha csak hosszabb ideig ott tartózkodott és hazatért. Vagy ha egy iparos segéd haza jött vándorlásról ha valahol hosszabb időt töltött az ragadt rá. Vagy ha onnan jött segédnek egy itteni mesterhez és mondjuk benősült és itt maradt, annak a neve azon túl az volt ahonnan jött.
16/17 anonim válasza:
És az megvan, hogy mikor elment a török, ki volt halva a fél ország és egy rahedlit betelepítettek, hogy legyen már valaki, aki beveti a földet? Elmondanám, hogy az 1800-as évek elején az országban (Erdély nélkül) 40% körül volt a magyarok aránya. De a kiegyezés után és az 1900-as évek elején is telepítettek be (többek közt) szlovákokat. A vh-k után csináltak lakosságcseréket, ennek eredményeként az első népszámlálás alapján 1941-ben kb. 25000 szlovák élt Magyarországon, és akkor ebben bőven nincs benne az, aki szlovák leszármazott, mert 300 éve, vagy még régebben települt be a családja. Azért ez bizony marha sok. A tót ma már azt jelenti magyarul, hogy szlovák, ergo a Tóth vezetéknévből egyenesen szlovák származásra következtet mindenki. De régen tótnak hívták a szlovéneket, vagy a horvátokat is.
17/17 anonim válasza:
A TÓT nem szlovákot jelentett eredetileg, hanem délszlávot! Tahitótfalu is onnan kapta a nevét, hogy a birtokos Tah család a tengerpartról hozatott betelepülőket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!