Felvehetem az apám ükapjának a nevét, ha az idegen hangzású? (német)
Az van írva az ide vonatkozó rendeletben,hogy történelmi neveket,"magyartalan",idegen hangzású nevekre nem lehet változtatni a saját vezetéknevünket,de nekem senkim nincs a felmenőim közt,akinek tetszene a vezetékneve,csak ez a jó régen Magyarországra települt bajor házaspár van,akik közül az egyiknek szívesen felvenném a nevét.Ez lehetséges?(A neveik amúgy Thanhoffer és Bayer)
És ha igen,gondolom igazolnom is kéne,hogy a rokonom(az egyikük,amelyiknek referálnám a nevét).Ez esetben az összes felmenőm születési anyakönyvi kivonatát be kell mutatnom,akik az ő leszármazottaik?
Helyi anyakönyvvezetőt kérdezd meg telefonon. Szerintem a kérdés második felére simán tud válaszolni.
Nálunk a gyerekeim névváltoztatás során megkaphatták minden különösebb indoklás nélkül az én nevemet (idegen hangzású, szintén német) az apjuké mellé. Távolabbi ősnél nem tudom. Egy telefont szerintem megér.
Ismerősöm a szépapja nevére változtatta a vezetéknevét. Mondjuk ő pont egy Thanhoffer jellegű nevet hagyott el, mert nagyon sok nehézséget okozott a mindennapokban, mindenhol betűzni kellett, ráadásul könnyen csúfolható név volt, így a gyerekeinek könnyebb lesz, mint neki volt. :)
A választott név régies írásmódú, cs helyett ts végződéssel. Az összes anyakönyvi kivonatról kellett másolatot mellékelni, ami igazolta a rokoni szálat a szépapáig.
Ha nem bírod az apádat, akkor miért az apád egyik felmenőjének a nevét akarod?
Egyébként könnyebb évente 4-5 alkalommal elbetűzni egy nevet, mint nevet változtatni, és lecserélni minden okmányt. ÉS olcsóbb is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!