Családfakutatás mennyibe kerülne, meg tudom csinálni és is, illetve mennyire régre lehet visszavezetni?
Előtte azért olvass utána, hogy a fogalommal tisztában legyél. A családfakutatás az nem olyan dolog amit csak úgy "megcsinálunk", mert nincs befejezett állapota. A kutatás szó is eleve olyan dolgokat jelöl amiben folyamatosan egyre mélyebben bele lehet menni és a végtelenségig csinálni.
A kérdés mindig a részletesség és a mélység. Mindenki meg tudja maga csinálni, ugyanis nem áll másból mint adatgyűjtésből és egyfajta "nyomozásból". Általában a fő források levéltárak, anyakönyvi kivonatok, még élő rokonok, családtagok.
Értelem szerűen, annyira régre lehet visszavezetni - amennyire a konkrét család esetében erre lehetőség van. Valamelyik nemesi családnak sok száz évre vissza lehet vezetni, mert megőrizték, vannak írásos források. Valakinek meg csak néhány generációig, mert elvesztek a korabeli hivatalos feljegyzések (felégették a hivatalt stb.)
Én saját magamnak csinálnám meg a helyedben, ha van rá időd és kapacitásod. Izgalmas feladat lehet szerintem.
Anno édesanyámék (1970-es években) kezdtek ebbe bele, de nem jutottak túl sokáig, mert egyszerűen onnantól kezdve minden lehetséges nyom eltűnt. Az 1800-as évek elejéig sikerült visszakeresniük a közvetlen felmenőket és nagyjából azt is kinek hány testvére volt. Ebben mondjuk nagy szerepet játszott az, hogy a közvetlen hozzátartozók nevét, születési és elhalálozási dátumát az 1876-ban született dédnagypapám felírta egy Biblia hátuljába, így nem kellett sokat túrni, tudták merre kell indulni. A mai napig családi ereklye. :)
A családfakutatásban nem nagy dolog eddig eljutni, de innen egyszerűen megállt minden nyom, ha lenne rá kapacitásom neki kezdenék most én, de sajnos az ország másik felében járok, így rengeteg idő és energia lenne a levéltárakat, földhivatalokat végigjárni.
Ha csináltatod nagyon sokba kerül. Természetesen te is meg tudod csinálni! Sok idő és energia. :) Egy ismerősöm immár 15 éve dolgozik a családfánkon.
Kezdetnek itt nézz körbe, hogy egyáltalán hogy is fogj hozzá:
és a Kalocsai Főegyházmegyei levéltárban is olvashatsz jó dolgokat:
Ezen kívül számos szakirodalom foglalkozik a geneológiai kutatásokkal. Ezeket legegyszerűbben könyvtárból érheted el. De ha itt is körbe nézel számos információhoz jutsz!
Ami a jó hír, hogy a magyar anyakönyvek egy részét a Mormon egyház digitalizálta, így nem kell mindenképpen a levéltárban, vagy a plébánián ücsörögni.
www.familysearch.com
Nem tudom, hogy idegen nyelvvel hogy állsz. Angolul én az ancestry.com-ot használom az anyagok felvitelére. Az anyagok bevitele ingyenes, ha keresni is szeretnél az adatbázisban, azért már fizetni kell.
Ha esetleg elakadnál, ne szegje kedved! Próbálj a neten keresni valakit, aki épp azon a területen keres, kutat ami téged is érdekel. Összefogva jobban megy! :)
Remélem, tudtam segíteni! Üdv a Klubban! :D
Van egy nagyon jó progi, ami ezt nagyban elősegítHETi: a [link] oldalon található meg.
A lényege:
Letöltöd és telepíted a programot (ingyenes és magyar)
Ezen elkészíted a családfádat - már amennyit ismersz belőle - a lehető legrészletesebben, azaz lehetőleg minden adatot, amit csak tudsz.
Az így elkészült adatbázist feltöltöd a netre (saját fiókba), majd különböző paraméterek alapján a progi megkeresi a lehetséges rokonokat, ár amennyiben van róluk fellelhető adat valahol a neten. Ennek van egy fizetős változata is, de az már profiknak való, uis. pl. genetikai adatbázisokban is tud keresni.
Szerintem ezt a programot mindenképp érdemes kipróbálni, mert nem csak szórakozásnak jó, hanem az egyik legjobb a maga nemében.
Ja, és hogy a kérdésedre is válaszoljak: az árakról a honlapon tájékozódhatsz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!