Nekem is leírom, mint a többi zsidófóbiás embernek:
Nincs olyan, hogy zsidó név. Bárki bármilyen nevet viselhet, és közben bármilyen vallású lehet.
Egyébként nem. Sokkal - a csik végű nevek erősen valószínű, hogy szláv eredetet takarnak. Pl. oroszt. :)
Nem vagyok zsidófób, mégis tisztában vagyok vele, hogy vannak olyan családnevek, amik CSAK ÉS KIZÁRÓLAG zsidó eredetre, vagy zsidó ősökre utalnak. Ilyen a Kohn (Cohn, Coen, Cohen, Kohen, Kagan, stb.) és a Levi (Levy, Levin, Levine, stb.). Ezek zsidó papi nevek és csak rájuk jellemző. Aztán ilyen még a Rapaport, Sapiro, meg még akad néhány... a szláv, germán, latin, egyéb nevek megtévesztőek lehetnek, mert azt viselheti a többségi társadalomhoz tartozó is.
A Murancik nevet beírva a keresőbe szlovák emberkéket ad ki, de létezik lengyel Muracik is. a -cik annyit tesz, hogy valakinek a fia, mint a magyar GyőrFFY, vagy a délszláv JuriSIC.
# 2/4!
Rosszul tudod. Vannak jellemző zsidó családnevek.
Ezek tények.
Ha te ezt "zsidófóbiának" nevezed, akkor rosszindulatú vagy, és neked van valamiféle fóbiád.
Az nem zavar, ha a tót nevet tótnak (Mrena), a szerb (Petrovics) nevet szerbnek, az orosz nevet orosznak (Puskin, Afanasi), a horvát nevet horvátnak (Lipics), a magyar nevet magyarnak (Kerekes, Szabó) nevezik meg?
Csak az zavar, ha a jellemzően zsidó nevet nevezik meg annak, ami (Kohn, Klein, Grünwald)?
Amúgy a Muráncsik nem zsidó név.
Lehet horvát és szerb is.
A szláv csik, czik, čik, čík... nem valakinek a fiát jelenti, hanem kicsinyítő képző äesetleg mint ilyen jelentheti a fiát valakinek mint pl. a kis Szabó gyerek - ez lenne a lengyel Stovczik azaz kis szabó. De ilyen a Ševčík - kis cipész, Murárčik (lengyel Murarzczik) - kis kőműves, Stolarczik (kis asztalos)...
A mai Muránčok (kis Murány) szlovák neve egy gömöri kisebb várnak - Sajóvár (castellum Sajou) Alsósajó falu mellet.
A Murančík név a Muranból keletkezett ennek köze lehet a múr (fal) szóhoz, a murín (néger) szóhoz, a Murány helynévhez, de lehet köze az ószláv mura ami mocsari fű, murava-hoz ami a mai lengyelbe is megvan mint füves rét.
Lehet a Murányi név szlovákosításának eredménye is (főleg a háborús Szlovák állam idején és utána szlovákosítottak főleg tanítók, állami hivatalnokok).
Az nem, ne aggódj :)
Én pedig Neuberger vagyok, szerintem ez és a kék-fehér Dávid-csillagos karkötőm a zsidós, nem pedig a Muráncsik xd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!