A történelemtanár kiadta azt a feladatot, hogy rajzoljuk le a családfánkat. Dédimamám segítségével apai ágon az ük-ük szülőkig fel tudok menni, de lehet az ük-ük-ük-ig is ha emlékszik még az öreglány. Mit csináljak, hogy még feljebb mászhassak?
Anyai ágon ük-szülőkig jutottam csak el. Van a városban levéltár. Bemehetnék és akkor ott mit csináljak? Vagy ez nem csak úgy van, hogy bemegyek és máris mindent megtalálok, hanem hosszú hónapokon át keresgélni kell? Érdekel a származásom :)
18/L
A levéltárban csak a nemesi családok, vagy azok adatai vannak meg, akik generációkon keresztül a körzetben éltek. Előzetes bejelentkezés alapján kutathatsz, de fizetni kell. Az 1860 előtti időkben még nem volt állami anyakönyvezés. Kutatni a plébániákon parókiákon lehet. De ott is kell fizetni. Ezekben az anyakönyvekben viszont sok lehet az elírás. Bemondás alapján jegyezték be az adatokat, és úgy írta le a pap, ahogyan értette, vagy esetleg latinosan.
Elég hosszadalmas a kutatás. Hosszú hónapokat keresgélhetsz, és nem biztos, hogy eredményes lesz. Főleg, ha volt több azonos nevű család.
Szemben az előző hozzászólóval: a levéltárakban (mert megyénként is van levéltár), sok család visszakövethető, függetlenül attól, hogy nemesi, vagy polgári származásúak voltak-e.
Szépen, módszeresen vissza kell követned a nagyszülők, dédszülők, ükszülők anyakönyvi kivonatai alapján a további felmenőket, amíg lehet.
Vagy a halálozási, vagy a születési anyakönyvben megnevezik a szülőket.
Ki kell hámoznod azt is, hogy hol született, hol halt meg.
Az én dédnagymamám például Gömör vármegyében született, azt is tudom, hogy hol. Szándékozom a jelenlegi megyei vagy egyházi közigazgatási szerv levéltárától megkérni a kutatási engedélyt, vagy hogy ők keressék meg.
Ha meglesz, akkor azt is tudni fogom, hogy kik voltak a szülei.
Onnan már nem könnyű.
Az egyházaknál is érdemes kutatni. A protestánsok anyakönyvét is sokáig a katolikus egyház vezette. Ezt fontos tudni.
Sok sikert!
Végtelen türelmet!
Akár évekbe is telhet, mire felgöngyölíted a legutolsó anyakönyvezett felmenődig a fonalat. :)
Aztán: korabeli adóíveken is szerepelhet a nevük.
Ezért azt is ki kell hámoznod, hogy mi volt a foglalkozásuk, mikor és melyik helységben éltek, dolgoztak hosszabb ideig.
Hova jártak iskolába.
Az iskolák anyakönyvei is a levéltárakban fekszenek, az egyházi iskoláké az egyházi levéltárakban.
Tehát: nem csak budapesti országos levéltár van, hanem helyi, megyei levéltárak is. Stb.
4/4!
Ha tudjátok, hogy ki, akkor az a biológiai apa, és vélhetően tovább tudjátok göngyölíteni a fonalat. :)
Köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak voltak!
Képzeljétek, egy kicsit már kutakodtam is és kiderült, hogy egy híres magyar író volt az ükapám :) és az a plusz poén, hogy ezt tegnap tudtam meg és ma említette meg először az irodalomtanár a nevét az órán. Micsoda véletlenek vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!