Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A Sárközi vezetéknév szerintet...

A Sárközi vezetéknév szerintetek cigány név?

Figyelt kérdés
Nem vagyunk azok, de hallottam már sok cigányról (elnézést, vagy romáról), akik Sárköziek.

2013. aug. 22. 19:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
76%

És sok Nagy-ról is hallottál már, ugye?

A Sárközi név pontosan annyit jelent, hogy ilyen nevű településről származtak valamikor az ősök. Valószínűleg ezen a településen voltak cigányok is meg nem cigányok is. Tehát a válasz a kérdésedre: is.

Bocs, de többet nem tudok kihozni ebből a kérdésből...

2013. aug. 22. 19:29
 2/12 anonim ***** válasza:
91%
Nem az Egri csillagok miatt kelti benned ezt az érzést?
2013. aug. 22. 19:30
 3/12 anonim ***** válasza:
67%
Egri csillagok?Abban tényleg Sárközi cigány volt, de is merek Magyar Sárközit.
2013. aug. 22. 19:35
 4/12 anonim ***** válasza:
64%
Igen, kb. az összes magyar romantikus és realista regény mellékszereplőjeként. Egyébként nem.
2013. aug. 22. 21:24
 5/12 anonim ***** válasza:
79%
Te nem a volt francia elnök vagy?
2013. aug. 22. 21:34
 6/12 zabmester ***** válasza:
80%

Kisgyerekkoromban olyan városban laktam, ahol nagyon sok cigány élt, és emlékszem rá, hogy közülük elég soknak volt Sárközi a vezetékneve. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenki cigány, akit így hívnak, de azt hiszem, náluk ez talán valamivel gyakoribb vezetéknév.

De most ez olyan, hogy én meg ismerek Oláh vezetéknevű embereket, akik meg nem cigányok. Sőt, ha belegondolok, nekem is olyan vezetéknevem van, ami cigány családoknál is gyakori (viszonylag), aztán én meg mégsem vagyok, pedig elég vegyes a családfám nemzetiségileg, a vezetéknevünk például német névről lett erre magyarosítva.

Még akár az is lehet, hogy nálatok is ilyesmi történt, nem?

2013. aug. 22. 21:40
 7/12 anonim ***** válasza:
74%
Emberek nagy többségének az első gondolata igen az.
2013. aug. 22. 21:41
 8/12 anonim ***** válasza:
72%
Topográfiai név, ami a tájegység, település után, vagy névmagyarosítás útján találta meg a viselőjét. Magyar eredetű, ezt azt gondolom, hogy nagyon hangsúlyozni nem kell... Azt székből ülve nem lehet megmondani, hogy a viselője milyen származású, de az 1895 előtti anyakönyvekből egyértelműen kiderülhet.
2013. aug. 23. 11:17
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!
2013. aug. 23. 17:23
 10/12 anonim ***** válasza:
75%
Akit én ismertem Sárközit, az mind cigány volt... Mondjuk ez összesen 3 ember, lehet, hogy általánosítok.
2013. aug. 25. 01:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!