Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A Petrók névnek mi a jelentése...

A Petrók névnek mi a jelentése, eredete?

Figyelt kérdés
Sehol nem találtam infót róla:o

2013. ápr. 11. 14:19
 1/5 mustafa33 ***** válasza:

érdekes, hogy nedm találsz ☺. Én legaláb 12x válaszoltam erre a legalább 20x feltett kérdésre. ☺

Vagy megegyeztetek a rokonságban, hogy mindenki megkérdezi ☺ ?

2013. ápr. 12. 02:44
 2/5 mustafa33 ***** válasza:

Bocs, most látom, hogy ez nem többes számú Petró.

☻ Jó, akkor nekem szól a ☻.

2013. ápr. 12. 02:47
 3/5 A kérdező kommentje:
Semmi gond! Sajnos a Petrók nagyon ritka (bár ez jó is, mert pl. belőlem csak egy van, yeah!:D) Azért ha bármit tudsz akkor írj.:)
2013. ápr. 12. 17:24
 4/5 mustafa33 ***** válasza:

A petrók nevet az -ok végződésűekhez sorolva (Bartók, Bertók, Szalók, Pirók...), van egy elmélet, hogy ezek eredetileg -ük végződésből alakultak, amit az ős nevéhez csatoltak. Ez idővel ik, ok lett. Ezek szerint a Petrók és Petrik azt jelenti Petró (gör. kat., pravoszláv Péter) utódja.

De uyganúgy lehet az eredetileg Petrik változata is, amit idegen környezetben -ok lett. Az -ik szláv kicsinyítő végződés (Petrik = kis Péter). De valószinübb, hogy nem hangzóváltoztatás, hanem az eredetileg is magyar régi elfelejtett képző az -ok, ugyanúgy mint a még néhol nem elfelejtett -ők (példa: szemők = nagyszemű), vagy -óc (pl. nyakóc ing = tág nyakú ing) .

2013. ápr. 14. 22:09
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!:)
2013. ápr. 19. 15:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!