Kik nekem? Milyen rokonságban állnak a gyerekeimmel? (többi lent)
1. A testvéreim gyerekei
2. A testvéreim unokái
3. A szüleim testvéreinek a gyerekei
4. A szüleim testvéreinek az unokái
5. A nagyszüleim testvéreinek a gyerekei
6. A nagyszüleim testvéreinek az unokái
7. A nagyszüleim testvéreinek a dédunokái
1. Neked: unokaöccs/unokahúg. Gyerekeidnek: unokatestvér.
2. Nincs erre a rokoni fokra megfelelő egyszavas kifejezés (továbbiakban "rokon")
3. Neked: unokatestvér. Gyerekeidnek: (rokon)
4. Neked: rokon. Gyerekeidnek: másodfokon unokatestvér
5. Neked: rokon, gyerekeidnek: rokon
6. Neked: Másodfokon unokatesó. Gyerekeidnek: rokon
7. Neked: rokon. Gyerekeidnek: harmadfokon unokatesó
Ezt jól levezetted, első. Néha én is belegabalyodom ezekbe. :)
Egyébként az angolban van kifejezés arra a rokonsági fokra, hogy pl. nagyszüleim testvérének dédunokája: ugye a nagyszülőm testvérének az unokája az nekem másod-unokatesó "second cousin", és az ő gyereke (nagyszülő testvérének dédunokája) az "my second cousin once removed". Ha a nagyszülő tesójának ükunokája lenne, akkor az "my second cousin twice removed". Valami ilyesmi, remélem, jól írtam.
Ez tök izgi amúgy. A családban nemrég született egy kisbaba, a nagymamám testvérének az ükunokája (!!!), és azon gondolkoztam, vajon milyen rokonsági fokban lehetek vele. Hát magyarul csak "távoli rokon"-ként tudom emlegetni.
1.
Első-unokatestvéred
Másod-unokatestvére
2-3.
Másod-unokatestvéred
Harmad-unokatestvére
4-5.
Harmad-unokatestvéred
Negyed-unokatestvére
6.
Negyed-unokatestvéred
Ötöd-unokatestvére
7.
Ötöd-unokatestvéred
Hatod-unokatestvére
Bár általában mint a testvéreink mint szüleink testvérének gyerekeit (Első-)unokatestvérnek szoktuk nevezni.
Ez egy nagyon jó kérdés.
Nálam az a helyzet, hogy keresztapám az anyai nagyapám bátyja.
Keresztapámnak 5 gyermeke és 13 unokája valamint 1 dédunokája van, akik valamilyen szintű vérrokonság áll fenn köztünk. De milyen?
A húgom (14) esetében már bonyolultabb a dolog.
A keresztapja az apai nagyanyai dédapánk öccsének a fia. A keresztanyja a felesége volt. Sajnos a felesége elhunyt. Újra megházasodott.
A kérdés az, hogy Van-e keresztanyja vagy sem?
Egyébként onnan is vannak rokonok, hiszen a keresztapjának 4 gyereke és 9 unokája és 2 dédunokája van.
Milyen rokoni szál áll fenn a húgom és a keresztapjának a gyerekei között?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!