Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Családfát szeretnék de hogyan?

Családfát szeretnék de hogyan?

Figyelt kérdés

Nemrég volt egy kissebb családi összejövetel és szóbakerült, hogy "Sokan vagyunk":)

Arra gondoltam, milyen lenne ha visszatudnám vezetni a családfámat XY évre. Sajnos az összes nagyszülőm meghalt és nem tudok kérdezősködni tőlük, más rokonnal nemigen tartom akapcsolatot. Van valami mód, hogy kiderítsem a családfámat? (Apai ágon) És eléggé gyakori a vezetéknevem ami megnehezítheti a munkát.

2009. szept. 14. 18:03
 1/6 anonim ***** válasza:
38%

Nekünk pont ez a házi feladat.

A tanár valami olyasmit mondott, hogy nézzük meg az interneten! Ekkora hülyét! :D

Ha valaki tud válaszolni, én is megköszönném, ugyanis én is ebben a helyzetben vagyok.

2009. szept. 14. 18:50
 3/6 anonim ***** válasza:
58%
Amikor pár éve elhatároztam én is, hogy próbálok kutakodni az ősök után, én minden anyakönyvi kivonatot összeszedtem, amit találtam otthon, születési, halotti és házassági anyakönyvi kivonatokat egyaránt. Onnan elkezdett kialakulni, hogy kinek ki volt az apja, anyja, mikor született, halt meg. Nekem ez volt a kiindulópont.
2009. szept. 14. 19:42
 4/6 anonim ***** válasza:
55%

Menj be a megyéd levéltárába és tedd fel ezt a kérdést!

Óriási élmény összegyűjtögetni!

2009. szept. 18. 18:09
 5/6 anonim ***** válasza:
Egyszer talán én is belekezdek nagyon izgalmas lehet. Próbáld azzal kezdeni, hogy megkérdezed a szüleidet, ők mit tudnak. Ezeket irogasd fel, illetve kérdezd meg azt is nem tudják e hol van a halott nagyszülők papírjai. Pl születési anyakönyvi kivonatból megtudhatod a dédszülők nevét, ha esetleg még a dédszülők papírjait is őrzi valaki, akkor az ő szüleiét is. Vannak speciálisan erre szakosodott emberek, de gondolom nem szeretnél sok sok pénzt rákölteni, így viszont rengeteg energia és nagyon könnyű 2-300 év után elakadni. Ha pl kis faluban éltek nagyszüleid, dédszüleid, akkor menj vissza oda, és kérdezz a legidősebbekről hogy ismerték e még őket. Ha már nem, akkor keresd fel a levél/irattárat (nem tudom a pontos nevét), ott találsz anyakönyvi kivonatokat, házasságkötésről szóló papírt, földhivatali okmányokat, ilyesmik segíthetnek. Mind mondtam nagyon könnyű olyanon elakadni, ha pl a dédnagyszüleid Nyíregyházán laktak, de az ő dédszüleik még valahol az ország másik felében, illetve egy egy válásnál is elszakadhat a fonal... Sok kitartás kell hozzá :)
2009. szept. 18. 19:25
 6/6 anonim ***** válasza:
61%
Azzal még kiegészíteném, hogy ha teljesen komolyan gondolod, akkor olyan rokont is meglátogathatsz és kérdezhetsz a múltról, akikkel amúgy nem tartod a mindennapokban a kapcsolatot. Biztos ők is örülnek ha valaki a családjuk visszakutatásába kezd :) Lényeg, hogy ebben a témában, az összes idősebb rokon kikérdezése az indulópont azt hiszem. Régi fotók, papírok, levelek, stb, amik nyomot adnak, sokan ük vagy ükükszülőig képesek a nagycsaládban kérdezősködéssel visszakeresni, pl az én nagymamám még az ő ükszülei nevét is tudja, illetve a múltkor egy 1938-as bibliára találtam nála, amiben '56 óta vezeti a születéseket, házasságkötéseket, halálokat pontos dátummal, és egy-két soros kommenttel. Egyszerűen hihetetlen érzés volt a kezemben fogni és elolvasni. Dédapám Bibliája volt, használt, megsárgult, gyűrött, őt nem ismertem, de tényleg elmondhatatlan érzés volt belelapozni.
2009. szept. 18. 19:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!