Balu86MH kérdése:
Milyen eredetű lehet a Borbás vezetéknév?
Figyelt kérdés
Sajnos sehol nem találok erről leírást vagy értelmezést. A dédszüleim úgy tudják, hogy az őseink egyszerű földművesek voltak, helyben laktak (egy faluban), tehát NEM betelepülők, vagy elmagyarosodott nemzetiségiek stb. Családfa kutatást még nem végeztem, de majd szeretnék hátha kiderül valami érdekes.2013. márc. 12. 05:18
1/9 anonim válasza:
Ma már nem használatos keresztnév a Borbás. (Kálmán Béla: Nevek világa)
2/9 anonim válasza:
A Barabás régi magyar alakváltozata. Apanévből képezték, tehát valakinek a családban ez volt a személyneve. Mi értelme van amúgy kihangsúlyozni, hogy nem betelepülők?!
3/9 A kérdező kommentje:
Igen én is a Barabásra gondoltam,de hátha lehet több verzió is. Azért emeltem ki, mert majdnem biztos, hogy nem szláv vagy német szó az eredete.
2013. márc. 12. 09:48
4/9 anonim válasza:
5/9 anonim válasza:
Én is a Barabás nevet találtam a legtöbb helyen, mint eredetet.
Minden valószínűség szerint tényleg a Borbás keresztnévből vált vezetéknévvé, mint sok más ilyen alak.
Pl. László Margit, Benedek Elek stb.
Egyes linkek szláv, mások arám vagy görög eredetet tulajdonítanak a nevednek. A legjobb példa, azt hiszem, a bibliai Barabás lehetne, akit Jézussal együtt akartak kereszte feszíteni, de a nép inkább őt mentette meg...
"Barabás (héberül) az Atya (Tanító) fia."
A Bar-ral kezdődő nevek általában úr, férfi vagy tanító jelentásűek. Vagy ezeknek a fiairól van szó.
6/9 anonim válasza:
7/9 anonim válasza:
Ezek számomra is nagyon hasznos válaszok voltak. Köszönet érte a válaszolóknak.
9/9 anonim válasza:
Én is Borbás vagyok, kállói származású, ahogy eddig vissza tudtam vezetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!