Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Valahol van másolata a végrend...

Valahol van másolata a végrendeletnek?

Figyelt kérdés
Vagy csak azaz egy létezik, amit megír a vagyonával rendelkező?
2012. okt. 23. 20:08
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
52%

A közjegyzőnél lehet az eredeti.

Ha nincs, akkor az általános öröklési jog az érvényes.

2012. okt. 23. 20:17
 2/13 anonim ***** válasza:
33%
Ja és hitelesíteni kell a végrendeletet.
2012. okt. 23. 20:18
 3/13 anonim ***** válasza:
52%
a közjegyzőnél is van egy példány.
2012. okt. 23. 20:24
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Tudtommal nem feltétlenül kell közjegyzőnél letétbe helyezni és nem feltétlenül kell hitelesíttetni sem.

Ha elejétől a végéig saját kezűleg írta az örökhagyó és egyébként megfelel a végrendelet jogszabályban meghatározott kritériumainak, akkor érvényes.

2012. okt. 23. 20:25
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha a végrendelkező saját kezűleg írta meg a végrendeletét, az minden tartalmi és formai követelménynek megfelel, akkor érvényes.

Ha nem saját kezűleg írta, két tanú aláírása szükséges a hitelesítéséhez.

A végrendeletet nem kell letétbe helyezni, őrizheti otthon, átadhatja valaki másnak megőrzésre, az a fontos, hogy a hagyatéki tárgyaláson rendelkezésre álljon. Kisebb formai hibák esetén - ha a többi potenciális örökös nem él kifogással - érvényesnek elfogadják.

De lehetőség van arra is, hogy a végrendeletet közjegyzőnél letétbe helyezzék. Ilyenkor nyilvántartásba veszik és biztosítva van, hogy a hagyatéki tárgyaláson rendelkezésre álljon.

Közjegyzővel is lehet végrendeletet készíttetni, akkor azt is letétbe helyezik.

2012. okt. 23. 20:33
 6/13 A kérdező kommentje:

A végrendelet írója az apai nagyanyám, aki lassan 7 éve halott.

A végrendelet hiteles, mert hagyatéki tárgyalás is volt, amin én nem vehettem részt, mert kiskorú voltam. Így a szüleim jártak el akkor. Nővérem is részt vett rajta, mert ő akkor töltötte be a 18. életévét.

A szüleink lettek a haszonélvezők. Mindent a nagymamánk ránk íratott.

A köteles részből apánk nem kapott emiatt semmit se, de állítólag az ő szavaival élve bátran állíthatom, hogy ő ezt így akarta és ezért íratatta ránk a nagymamánk összes tulajdonát.

Nővéremre kellett apeh fele teljes költséget fizetni (bocsi, nem tudom mi a neve), rám pedig nem kellett, mert ugye kiskorú voltam.

Ill. valamit fizettek, de az nem volt több pár ezer forintnál.

A végrendeletben állítólag felém korhoz van kötve, hogy mikor kaphatom meg. Ez 25. életévem, amit idén betöltöttem.

Tudtunkkal semmi máshoz nincs kötve.

A lakást eladtuk, amiből mi a testvéremmel még egy forintot sem láttunk.

Jogosan 1,5-1,5 millió illetne meg minket, a többi a haszonélvezőké (szüleinké). Ezt az édesapám "elzárva" tartja tőlünk.

Elméletileg csak akkor adja oda, ha lakást akarunk venni vagy felújítani, stb.. Részemről itt lenne az idő egy lakásvásárlásra, amihez kellene a jogos öröklésem.

Az hozzátartozik a történethez,hogy az édesapánk elméleti úton 5-5 millióval "kecsegtet" minket, de olyan, mint az időjárás... egyszer azt mondja, hogy számíthatunk rá.. egyszer meg hátat fordít és mindent magának akar.

Félreértés ne essék, nem pályázunk kezdettől a pénzre... nem is érdekelne minket, ha nem is tudnánk róla.

De mivel mióta a nagymamánk meghalt, azóta szinte minden hónapban felhozza az örökség témát és össze vissza mond róla valamit. Hol biztat minket, hogy megkapjuk, hol nem.

Őszintén szólva, nekem ebből elegem van, főleg, mert családom van (kisgyermekkel) és terveznem kell. Nyilván nem akarunk albérletben "megdögleni". Ráadásul, ha a 1,5 millával előrébb lennénk, akkor az is nagy segítség lenne.

Szóval a végrendelet állítólag náluk van. Még sosem akartam odáig fajulni, hogy átkutatom a lakásukat, így nem is tervezem ezt a lépést.

De hiába kérjük a nővéremmel a szerződés másolatát, nem kapjuk meg.

Ez megy 2 éve lassan...

Jövőhéten hétfőn lesz nálunk a bíróságon nyílt nap, oda mindenképp elmegyek, csak nem tudom, hogy tudnak-e segíteni a végrendelet nélkül.

2012. okt. 23. 20:46
 7/13 anonim ***** válasza:
Csak uyg tudtak eladni a lakast ha ti is ott voltatok aláirtatok. Nem tudod bebizonyitani hogy a pénzt nem adták oda
2012. okt. 23. 20:51
 8/13 A kérdező kommentje:
Ott voltunk az eladáskor. Másképp nem is tudták volna eladni.A haszonélvező az örökös nélkül nem adhat el semmit.
2012. okt. 23. 20:59
 9/13 anonim ***** válasza:
Épp ez a baj aláírtátok az adásvételit megkaptátok papiron a pénzt. Kijátszottak a szüleitek titeket az az érzésem..
2012. okt. 23. 21:01
 10/13 A kérdező kommentje:

Benne van az adásvételiben az, hogy az adás-vétel aláírásakor NEM kapjuk meg a pénzt.

Az édesapánk számlájára utalja át a vevő (abban a percben ez meg is történt) és hogy 1,5-1,5 m helyett majd 5-5 m illet meg engem és a nővéremet későbbiekben, amire a szüleink haszonélvezeti jogot rárakják.

Tehát magyarul .. a lakás adás-vételi szerződésben bele van foglalva, hogy az 5-5 millióra rakják rá a haszonélvezeti jogukat..

csakhogy .. pénzre nincs haszonélvezeti jog!

Tehát, betudom bizonyítani a nővéremmel együtt, hogy se a 1,5-1,5 m és se az 5-5 m nem kaptuk meg, mivel az adás-vételiben ez bele van foglalva.

2012. okt. 23. 21:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!