Milyen eredetűek lehetnek ezen vezetéknevek? Grabecz, Szántai, Kenéz, Nyéki és Csíki?
Figyelt kérdés
2009. júl. 18. 21:40
1/7 anonim válasza:
A Kenéz a szláv knyáz (herceg) szóból származik, a Csíki székely eredetre utal a régi Háromszék három részből (szék) állott Csikszék, Kézdiszék, Orbaiszék, pl. Csíkszereda.
A Nyék ősi magyar név a hét magyar törzs egyike volt Nyék (Tarján, Jenő, Kér Keszi, Nyék, Megyer, Kürtgyarmat.
A többit nem tudom.
2/7 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
2009. júl. 19. 21:38
3/7 anonim válasza:
A Grábec a német Graben-ből (árok) ered, pontosabban ennek elszlovákosodott változata. Árki, Árkosi lehetne a magyar fordítása. Árok, csatorna mellett lakó személy(ek)nek vált a családnevévé.
A Szántai a Szántó nevű vagy ilyen utótagú községekből származók családnevévé vált. Abaúj, Bihar, Csongrád, Hont, Közép-Szolnok, Pest, Tolna, Zala megyékben voltak ilyen nevű helységek. Már az 1471-es évben leírva találunk ilyen családnevet.
4/7 A kérdező kommentje:
Köszi!
2009. júl. 23. 17:28
5/7 anonim válasza:
nyéki még lehet azis, hogy Hajdu-Bihar megyében va Nyékládháza, ez egyötlet de nembiztos
6/7 A kérdező kommentje:
Kösz!
2009. aug. 18. 18:09
7/7 dalta válasza:
Én Szántai vagyok, nagyapám apja még tót volt, Sztrázska vagy Sztrázsenka. Sok szlovák választotta ezt a magyarosított nevet, anno. Nincs vele semmi gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!