Ha anyám családfája német, apámé magyar, akkor én most német vagyok vagy magyar?
Kicsit tisztába kéne tenni a dolgokat, mert mindenki másról kezdett el írni.:)
rudolf.th!
Ki írt itt tisztavérű magyarokról? (Rajtad kívül)
@ #11
Mi a gond?
Nem volt szándékomban valamiféle "tisztavérű" magyarokról írni, csak mertem ezt a kifejezést használni a jobb érthetőség kedvéért (használhattam volna az „eredeti magyar“ kifejezést is, talán a mondanivalómat pontosabban kifejezte volna). Amúgy tudtommal egy átlagos mai magyar: 70%-ban germán, 20%-ban szláv, 5%-ban eredeti magyar, 5%-ban egyéb ősökkel rendelkezik (aztán lehet, hogy valamelyest pontatlanok ezek az adatok).
A lényeg az, hogy nem kell a kelleténél nagyobb kérdést csinálni abból, hogy az őseink honnan származtak, milyen családfával rendelkezünk.
Semmi gond nincs, csak előtted senki nem vetette fel gondolatként sem a 'tisztavérű magyar' kérdést, sem ennek szinonímáit... egyszerűen nem értettem (ahogy most sem értem), hogy miként kapcsolódik ez bármihez is?!
Nyilván, hogy mindenki kevert, vannak, aki tudják, mások nem... de ezt nem is kell magyarázni, mert a kérdés szempontjából abszolút nem releváns.
Adott egy egyszerű kérdés, kevert identitású ember kérdezi, hogy ő micsoda?! Lehet magyar állampolgár, aki német nemzetiségi; ui. német állampolgár is lehet, aki magyar nemzetiségi. Ennyi a történet, rajta múlik, hogy mit választ, vagy hogy egyáltalán választ-e.
Egy átlagos mai magyar, akit Te felvázoltál... hát nem tudom honnan szedted ezeket a dolgokat, de szerintem nem tükrözi a valóságot. Másrészt meg ezt nem is így nézik.
Van kb. 12 nagyobb csoport (haplocsoport), amiben az itt élő emberek (és őseik) tartoznak... ezek között oszlik el apai ágon a népesség. De figyelem, ez csak egyetlen szál a családfából!
Hogy pontosítsak:
A „tarthatom“ alatt én azt értem, hogy melyikre jogosult tartani magát (ha ez a kérdés, akkor szerintem akármelyikre). A „vagyok“ alatt meg azt, hogy valaki döntse el neki ezt a kérdést azáltal, hogy megnevezi valamelyiket a kettő közül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!