Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Ha anyám családfája német,...

Ha anyám családfája német, apámé magyar, akkor én most német vagyok vagy magyar?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 10. 20:34
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Kicsit tisztába kéne tenni a dolgokat, mert mindenki másról kezdett el írni.:)

rudolf.th!

Ki írt itt tisztavérű magyarokról? (Rajtad kívül)

2012. ápr. 11. 13:23
 12/22 anonim ***** válasza:
50%

@ #11

Mi a gond?

Nem volt szándékomban valamiféle "tisztavérű" magyarokról írni, csak mertem ezt a kifejezést használni a jobb érthetőség kedvéért (használhattam volna az „eredeti magyar“ kifejezést is, talán a mondanivalómat pontosabban kifejezte volna). Amúgy tudtommal egy átlagos mai magyar: 70%-ban germán, 20%-ban szláv, 5%-ban eredeti magyar, 5%-ban egyéb ősökkel rendelkezik (aztán lehet, hogy valamelyest pontatlanok ezek az adatok).

A lényeg az, hogy nem kell a kelleténél nagyobb kérdést csinálni abból, hogy az őseink honnan származtak, milyen családfával rendelkezünk.

2012. ápr. 11. 15:13
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Semmi gond nincs, csak előtted senki nem vetette fel gondolatként sem a 'tisztavérű magyar' kérdést, sem ennek szinonímáit... egyszerűen nem értettem (ahogy most sem értem), hogy miként kapcsolódik ez bármihez is?!

Nyilván, hogy mindenki kevert, vannak, aki tudják, mások nem... de ezt nem is kell magyarázni, mert a kérdés szempontjából abszolút nem releváns.

Adott egy egyszerű kérdés, kevert identitású ember kérdezi, hogy ő micsoda?! Lehet magyar állampolgár, aki német nemzetiségi; ui. német állampolgár is lehet, aki magyar nemzetiségi. Ennyi a történet, rajta múlik, hogy mit választ, vagy hogy egyáltalán választ-e.

Egy átlagos mai magyar, akit Te felvázoltál... hát nem tudom honnan szedted ezeket a dolgokat, de szerintem nem tükrözi a valóságot. Másrészt meg ezt nem is így nézik.

Van kb. 12 nagyobb csoport (haplocsoport), amiben az itt élő emberek (és őseik) tartoznak... ezek között oszlik el apai ágon a népesség. De figyelem, ez csak egyetlen szál a családfából!

[link]

2012. ápr. 11. 15:54
 14/22 anonim ***** válasza:
66%
Azért, mert a kérdező kérdésébúl az derült ki, hogy kérdés számára, hogy az ő magyarsága a mennyire függ attól, hogy kik voltak az ősei. Mintha magyar alatt a kizárólag magyar ősökkel rendelkező magyart kellene érteni (eredeti magyart, tiszta magyart, vagy minek nevezzem). Ezt szerintem nem lehet így megközelíteni, mert ez olyan kérdésnek látszik, mintha azt kérdeznénk, hogy a Duna vízében mennyi van a Duna vízéből. Hát valójában a eredeti („tiszta“) Duna vízéből nem sok, mert ez csak egy kis forrásvíz, de ettől függetlenül a Duna a Duna.
2012. ápr. 11. 17:47
 15/22 anonim ***** válasza:
kérdésébúl = kérdéséből
2012. ápr. 11. 17:48
 16/22 anonim ***** válasza:
54%
Értelek, csak nem értek Veled egyet. Magyarnak lenni mit jelent? Németnek lenni mit jelent? Mit, ha nem azt, hogy valamelyiknek tarjuk magunkat, vagy mindkettőnek? Esetleg 4-5, stb. etnikumból áll a család és ezért mindegyiknek. Itt kulturkörökről beszélünk, nem az van megkérdőjelezve, hogy hány 100 illír, dák, trák, gót, hun, frank, stb olvadt be az évszázadok, vagy évezredek alatt a képzeletbeli családfába... vagy az, hogy a középkorban, vagy az újkorban mennyi germán, szláv, stb telepes járult hozzá ahhoz, ami ma egy ember. El sem tudjuk képzelni mennyi minden van egy ma élő emberben, sok olyan adalék is, ami nevén sem lett nevezve soha (népek, akiknek nem volt elnevezésük). Mindent lehet kisebb és nagyobb egységekre bontani, a kérdés az, hogy kell-e azt feszegetni, hogy X ember miért ez, vagy miért az, hiszen mindenki kevert... nemzetállamban élünk, minket is azok vesznek körül, ez van sulykolva és nem úgy néz ki, hogy ez az érinthetetlen rendszer változni fog. Hogy jó-e ez, nem tudom, nem nekem kell eldönteni, de valahova tartozik mindenki, ha akarja, ha nem.
2012. ápr. 12. 10:18
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
A kérdezőnek az volt a kérdése, hogy tarthatja-e magát magyarnak, ha a származását tekintve csak „félig“ magyar. Szerintem (is) minden gond nélkül, ha ő is úgy érzi, hogy ő magyar. Amúgy megjegyzem, az én egyik nagyapám Burgelandból származott és eredetileg egy szót sem tudott magyarul, aztán meg amikor már megnősült és megtanult, akkor meg minden gond nélkül olyan nagy magyar lett belőle, hogy na (erre volt aztán a legbüszkébb).
2012. ápr. 12. 12:26
 18/22 anonim ***** válasza:
53%
Nem ez volt a kérdés. A kérdezőnek az volt a kérdése, hogy akkor ő most melyiknek tarthatja magát. Nem a magyarságára kérdezett rá konkrétan, Te pedig azt kezdted el ecsetelni, hogy ’mennyire is magyar az a magyar, akit ma magyarnak lehet nevezni’. Nem az volt a kérdés, hogyha ő csak félig magyar, akkor ő valójában magyar-e.
2012. ápr. 12. 14:56
 19/22 anonim ***** válasza:
100%
Akkor ezek szerint félreértettem a kérdést, mert abban a hiszemben voltam, hogy az a kérdése/gondja, hogy tarthatja-e magát magyarnak, ha a származását tekintve csak „félig“ magyar. Na, de ha most jobban megnézem a kérdését, akkor ő azt kérdezi, hogy most ő melyik, német, vagy magyar és nem azt, hogy melyiknek tarthatja magát (német vagyok vagy magyar). Most akkor ezt mi döntsük el neki?
2012. ápr. 12. 15:53
 20/22 anonim ***** válasza:

Hogy pontosítsak:

A „tarthatom“ alatt én azt értem, hogy melyikre jogosult tartani magát (ha ez a kérdés, akkor szerintem akármelyikre). A „vagyok“ alatt meg azt, hogy valaki döntse el neki ezt a kérdést azáltal, hogy megnevezi valamelyiket a kettő közül.

2012. ápr. 12. 16:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!