A "Nagy" családnév honnan ered?
Figyelt kérdés
Vajon mikortól használták és mire értették? Magasságra, vagy a társadalmi státuszra?2009. máj. 31. 16:11
1/3 anonim válasza:
Biztosan a termetre, mert a társadalmi státust, tehát a nemességet földrajzi névvel, a birtokok helyével fejezték ki pl Rákóczi. A vezetéknevek középkori eredetűek, ha beírod a keresőbe, hogy családnevek eredete, sok érdekes dolog jön ki.
2/3 anonim válasza:
Régen a neveket foglalkozás, jellegzetes tulajdonság vagy földrajzi név alapján választották. Ugyanis csak az előkelőknek volt csak vezeték nevük. Az meg mindig valami flancos név volt. Olyan előkelősen hangzó. Ennél a névnél én a magasságra tippelek.
3/3 Salx Narval válasza:
A Nagy jelzőt,hadvezérekre, uralkodókra is ráragasztották. Nyilván itt nem a magasságukra utaltak.Szerintem már az ősember is használta, első szavai között. Természetesen az akkori szóhasználat szerint.A primitív szókincs első szavai lehettek, a legfontosabb információk.Kicsi,nagy, közel, távol, fent, lent, éhes, szomjas, beteg, zsákmány stb.Szerintem a amit írtatok, mind igaz, és nem lehet tudni, hogy kinél mit értettek alatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!