Pontosan ki is az az "ángyom"?
van egy néni a faluban, akit nekem úgy kell szólítanom amióta az eszemet tudom.
az a nő a nagymamám fiának a felesége.
viszont egy másik kérdésben látott válasz miatt most elgondolkodtam, hogy akkor most hogyan is van ez? ki kinek az ángya?
Anyukád, vagy apukád fiu testvérének a felesége, vagyis nagybátyjád felesége..
igen, a nagymamád fia, apukád (anyukád) fiutestvére
Nem csak minket akarsz bekavarni?? Érdekesen tetted fel a kérdést..
Egy nagymama apai és anyai nagymama is lehet, és a szülőknek lehetnek testvéreik is.
Ha a nagymamának több gyereke van, akkor nem biztos, hogy ez a nőrokon a kérdező anyja, halihó... Az én anyukámnak 2, az apámnak 6 testvére van (apámnak már csak volt, mert 1 meghalt tavaly).
Szóval kérdező, a leírásod alapján ez a nőrokon a te nagynénéd (ha nem az anyukád, és gondolom, nem az).
Az ángy kifejezést én régi leírásokból ismerem csak, sajnos én se tudom, hogy pontosan kit takar. Utánanézhetek a neten, hátha rajta van, de lehet, hogy addigra valaki már tudni fogja. Azért megnézem, és lássuk, ki lesz az ügyesebb és gyorsabb. :-)
Ez állítólag a néprajzi lexikon leírása:
"a családba vagy a közeli rokonságba tartozó vér szerinti férfirokon felesége. Pl. ángy az apai nagybácsi felesége, a férfitestvér felesége. Ha a rokonsági kapcsolatok kiterjedtek, és azt erősen tartják, akkor a vér szerinti, apaági fel- és lemenő összes férfirokonok feleségeit általában ángynak szólítják. Az ángy kifejezést az ego a nőrokon korának, rokoni fokozatának megfelelően jelzővel vagy kicsinyítő képzővel kibővítheti. Pl. apai férfitestvérének felesége lehet öregángy, ángyinéni, nagyángy, vagy a fiatalabb férfitestvér felesége lehet: kisángyi, ángyika stb. Az ángy szónak népnyelvi változatai: ángyó, ángyós, ángyóka, ángya, gyángyi, gyángyika."
Szóval nem egyértelmű annyira, mint a szülők vagy nagyszülők vagy testvér... :-)
Érdekes, kedves 2. Az én nagymamámnak is van egy fia, úgy hívják: Jancsi. Neki pedig van egy fia, és egy lánya: ők pedig az én unokatestvéreim. Ugyanis az én anyám nem Jancsi felesége. Az igaz, h a nagymamám fiának a felesége, de a másik nagymamám fiáé, aki pedig az apukám.
Nem különös? XD
Bocs, kedves kérdező, h nem a kérdésedre válaszoltam, de ez kihagyhatatlan volt.
Amúgy az női rokon, de nem vér szerinti. [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!