Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Pontosan ki is az az "ángyom"?

Pontosan ki is az az "ángyom"?

Figyelt kérdés

van egy néni a faluban, akit nekem úgy kell szólítanom amióta az eszemet tudom.

az a nő a nagymamám fiának a felesége.

viszont egy másik kérdésben látott válasz miatt most elgondolkodtam, hogy akkor most hogyan is van ez? ki kinek az ángya?

2009. márc. 24. 21:58
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
68%
Az anyám ángyikája az apja férjének a felesége. De nekem is "Ángyika" Vagyis Ángyika néni.Olyan nagynéni féle, de nem vérrokon,hanem a párja. Férfi megfelelője nincs?
2009. márc. 24. 22:02
 2/14 anonim ***** válasza:
46%
A leírásod alapján ez a nő az anyád.
2009. márc. 24. 22:03
 3/14 anonim ***** válasza:
89%

Anyukád, vagy apukád fiu testvérének a felesége, vagyis nagybátyjád felesége..

igen, a nagymamád fia, apukád (anyukád) fiutestvére

Nem csak minket akarsz bekavarni?? Érdekesen tetted fel a kérdést..

2009. márc. 24. 22:06
 4/14 anonim ***** válasza:
33%
a nagymamád fiának a felesége????hát ő az anyukád.nem?vagy én vagyok teljesen hülye?
2009. márc. 24. 22:09
 5/14 anonim ***** válasza:
78%
ja értem!tényleg én vagyok hülye.gondolom aza fiú az anyukád vagy apukád testvére,vagyis a te nagybátyád.és az ő felesége.ő az ángyod.a nagybátyád felesége.legalább is nekem őt kellet így nevezni.a nagynéném férje pedig a "bátyus"volt.
2009. márc. 24. 22:12
 6/14 anonim ***** válasza:
74%

Egy nagymama apai és anyai nagymama is lehet, és a szülőknek lehetnek testvéreik is.

Ha a nagymamának több gyereke van, akkor nem biztos, hogy ez a nőrokon a kérdező anyja, halihó... Az én anyukámnak 2, az apámnak 6 testvére van (apámnak már csak volt, mert 1 meghalt tavaly).

Szóval kérdező, a leírásod alapján ez a nőrokon a te nagynénéd (ha nem az anyukád, és gondolom, nem az).

Az ángy kifejezést én régi leírásokból ismerem csak, sajnos én se tudom, hogy pontosan kit takar. Utánanézhetek a neten, hátha rajta van, de lehet, hogy addigra valaki már tudni fogja. Azért megnézem, és lássuk, ki lesz az ügyesebb és gyorsabb. :-)

2009. márc. 24. 22:14
 7/14 anonim ***** válasza:
93%
Igen, úgy a legegyszerűbb, ha azt mondod: a nagybátyád felesége :)
2009. márc. 24. 22:15
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez állítólag a néprajzi lexikon leírása:

"a családba vagy a közeli rokonságba tartozó vér szerinti férfirokon felesége. Pl. ángy az apai nagybácsi felesége, a férfitestvér felesége. Ha a rokonsági kapcsolatok kiterjedtek, és azt erősen tartják, akkor a vér szerinti, apaági fel- és lemenő összes férfirokonok feleségeit általában ángynak szólítják. Az ángy kifejezést az ego a nőrokon korának, rokoni fokozatának megfelelően jelzővel vagy kicsinyítő képzővel kibővítheti. Pl. apai férfitestvérének felesége lehet öregángy, ángyinéni, nagyángy, vagy a fiatalabb férfitestvér felesége lehet: kisángyi, ángyika stb. Az ángy szónak népnyelvi változatai: ángyó, ángyós, ángyóka, ángya, gyángyi, gyángyika."

Szóval nem egyértelmű annyira, mint a szülők vagy nagyszülők vagy testvér... :-)

2009. márc. 24. 22:17
 9/14 anonim ***** válasza:
96%

Érdekes, kedves 2. Az én nagymamámnak is van egy fia, úgy hívják: Jancsi. Neki pedig van egy fia, és egy lánya: ők pedig az én unokatestvéreim. Ugyanis az én anyám nem Jancsi felesége. Az igaz, h a nagymamám fiának a felesége, de a másik nagymamám fiáé, aki pedig az apukám.

Nem különös? XD

Bocs, kedves kérdező, h nem a kérdésedre válaszoltam, de ez kihagyhatatlan volt.

Amúgy az női rokon, de nem vér szerinti. [link]

2009. márc. 24. 22:23
 10/14 anonim ***** válasza:
75%
Érdekes,mert én is úgy tudtam,hogy nagybátyám feleségét kell így szólítanom,viszont mamám testvérének a felesége,sőt mamám unokat testvérének a feleségét is Ángyi(igen nem ángyo)zom.Nagybátyám feleségét,azért igyekszem nénikézni,mert eléggé régies ez az ángyi(O),bár azért néha kiszalad,főleg ha huzamsabb ideig vayok otthon,hogy Kati ángyi XD
2009. márc. 24. 23:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!