Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Milyen eredetű ez a név?

Milyen eredetű ez a név?

Figyelt kérdés
Természetesen nem szeretném, őt más nemzetiségűnek beállítani, hisz tudom, hogy sok embernek van idegen eredetű neve, de attól még magyar. Csak puszta kiváncsiságól kérdem, a párom Hornosnak hívják. Elvileg Hoorn város után (neten találtam) holland eredetű is lehet, de nekem inkább spanyolnak tűnik. Mit gondoltok? Valamint honnan jön az,hogy egy magyar családnak nem magyar eredetű a neve, ez miért van?
2011. jún. 19. 14:13
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Senki sem teljesen magyar.
2011. jún. 19. 14:23
 2/9 anonim ***** válasza:

Hornos egy sziget valahol kuba vagy mexicoban.

Nekem teljesen német hangzásu nevem van. Itt élek 4 éve németorszßágba és fura névnek tekintik, hallják hogy német hangzásu, de nem ismert, söt google-n kerestem rá de semmi nyom.

2011. jún. 19. 14:26
 3/9 anonim ***** válasza:
75%
a magyar az egyik legkevertebb nép. senki se tiszta magyar.
2011. jún. 19. 15:24
 4/9 anonim ***** válasza:
0%
Nem a f*szt nem ! :D
2011. jún. 19. 18:34
 5/9 anonim ***** válasza:

Milliós nagyságrendekről beszélhetünk manapság, akik/vagy akiknek az ősei az elmúlt száz évben magyarosodtak el és ezzel együtt választottak magyar hangzású nevet maguknak.

Nem a magyar a legkevertebb nép, hiszen eleve miden nép kevert. Nem abból kell kiindulni, hogy milyen nép pusztított erre évszázadok alatt, mert ugyan úgy mások is kaptak belőle, tehát ilyen szempontból nem vagyunk kuriózumok. Ha egymás mellé tennénk ausztria, szlovákia és magyarország genetikai vizsgálatait, viszont nem lennének felcímkézve, nagyjából ugyan az lenne az eredmény... nem lehetne megkülönböztetni.

Ez a Hoorn név biztos? Van Hoorn-ra elég sok találatot ad ki. A hollandok a germán nyelv egy nyugati ágát beszélik, viszont nem jellemző, hogy nagyobb számban érkeztek volna Mo-ra (legalábbis az én tudomásom szerint). Hornos település létezik/létezett itthon, nem volt ritka, hogy ilyen topográfiai nevet választottak maguknak a régebbi családnév helyett. Az is lehetséges, hogy eleve ez már egy személynév volt, ami után kapta a település a nevét. Biztos, hogy névváltoztatásról van szó?

2011. jún. 19. 20:22
 6/9 A kérdező kommentje:
Hornos település nincs itthon,és keresgéltem elvileg nem is volt,de lehet rosszul tudom, viszont Spanyolországban minden 2. hajót így hívnak,ilyen település is van és még sorolhatnám. Érdekes...
2011. jún. 20. 00:12
 7/9 anonim ***** válasza:
53%

[link]

Most akkor holland Hoorn, vagy spanyol Hornos? szerintem rossz úton haladsz, ha ezekre asszociálsz. Kb ez ugyan olyan, mint a finn Levi település, meg a Levi izraelita családnév, semmi köze a kettőnek egymáshoz.

2011. jún. 20. 00:23
 8/9 A kérdező kommentje:
Hoorn csak egy példa volt, rosszul fejeztem ki magam, a családneve Hornos.
2011. jún. 20. 00:33
 9/9 anonim ***** válasza:
76%
Értem. Echte magyarnak gondolom, nem egy külföldi alakból lett magyarosítva. 1715-ben adózott a nógrád megyei Diósjenőn egy Stephanus Hornos nevű illető, akkoriban még nem volt jellemző, hogy magyarítgattak volna az emberek. Hornos település is létezhetett valaha, hiszen azért a radix-on nem kötnek ki hülyeségek. Sok ilyen település van, ami beolvadt, vagy teljesen más neve volt egykor és ma nyomát sem találjuk neten. [link]
2011. jún. 20. 10:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!