A tizenötöd unokatestvér apai ágon mennyire rokon?
A rokonainkat kutatjuk fel jelenleg is és ha jól számoltam a 16. század közepétől 16 generációnk van. Megtaláltuk a 15-öd unokatestvéreimet is, eddig nem ismertük egymást, ezért kérdem, hogy mennyire rokon, valamint a DNS-ben lenne valami egyértelmű hasonlóság vagy nem?
(A linkelt képen szemléltetem a kapcsolatot nagy vonalakban: [link]
Már a 3. unokatestvér is majdnem olyan mint egy vadidegen, de azért lehetnek közös gének.
De ebbe a véletlen is beleszól.
15. unokatesóig hányan vagytok rokonok? Egész Magyarország? :D
Szerintem lehetséges, hogy van minimális egyezés.
véletlenül nem te is Gueth vagy?
Mi is a 16. századtól tartjuk fent a családfát!
Szia!
Én erre a kérdésedre válaszolnék: "a DNS-ben lenne valami egyértelmű hasonlóság vagy nem?"
Naná:) Az Y-kromoszóma az, amivel minden férfi rendelkezik és azt adja tovább a lemenőinek. Ez családon belül, sok sok generáción keresztül változatlan, egy kicsit olyan, mint az apasági teszt, csak nagyobb szabású a történet. Pl. ha a 16 generációt nézzük és onnan elindulva a 15-öd unokatesód dns-ét nézzük, akkor ua. olyan, vagy legalábbis pár genetikai távolságon belül vagytok, tehát genetikailag is rokonok. y-kromoszóma teszteléssel azt is meg lehet tudni, hogy az apai ágú őseid több ezer évvel ezelőtt milyen néptörzshöz tartozhattak, ill az a gén, amivel te is rendelkezel hol mutálódott. Női vonalon természetesen más, ott a családfa szélső ágát kell nézni, tehát az anyai vonalat, értelemszerűen ott már eltérőek lesznek a családnevek de a gének ott is egységesek (mtDNS-nek nevezzük). Tehát, az apai és az anyai vonalat külön kell vizsgálni. Lehet, hogy kicsit bonyolultan hangzik, de a kérdésedre válaszolva, igen, az apai ágatokon ugyan azok a gének vannak.
17:12-es vagyok. még pár gondolatot írnék.
itt egy példa: [link]
keresd meg a listában John Cooley-t, ő az 1740-es években élt. manapság 2 lemenője csináltatta meg a tesztet, valószínűleg rokonok, az viszont nem derül ki, hogy milyen közeliek. 37 markeren (az a sok szám balról jobbra) csak 1 mutáció van. 37-ből, ha 4-5 mutációd is van egy másik emberrel, még az is rokonság, tehát ez a 2 ember egymás mellett bizonyosan genetikailag is rokon, nem csak az ősapáik neve azonos. láthatsz még ott egy ilyet, hogy 'R1a1a', ez a haplocsoportot jelenti, amibe mindketten tartoznak és ezt is az ősapájuktól örökölték. ez az utóbbi szám köthető bizonyos népcsoportokhoz (viszont most sajnos találomra választottam és olyat sikerült kifognom, ami nagyon gyakori a szlávoknál és a türköknél is, rengeteg embernél van még indiában, pakisztánban, de még skandináviában is), itt valószínűleg vikingek hozták ezt a férfigént britanniába. az északabbra lévő országokban nem uralkodó egyébként. persze olyan is előfordulhat, h 2 egymást rokonnak tartó ember markerei nem egyeznek, ott valszeg az lehet a történet, hogy apai ágon, valahol, valamikor félrelépett valakivel a feleség. + még a világ minden tájáról előkerülhetnek genetikai rokonok, más névvel is akár, hiszen a családnév viszonylag nem régi találmány és előtte is volt élet:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!