Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Honnan származik a Bóna név?

BONA ERIKA kérdése:

Honnan származik a Bóna név?

Figyelt kérdés
2011. márc. 19. 09:32
 1/2 anonim válasza:

Érdekes kérdés, mivel én is Bóna vagyok. Ezt találtam:

Vona: dédapám rokonságában volt számos Vona, a Heves megyei Pélyen az egyik legnépesebb család. Én vmi olasz eredetet valószínűsítenék, mert Magyarországon kívül csak Olaszországból vándoroltak ki Vona nevűek az USA-ba

Ha megnézed, Olaszo.-ból Bona családnevűek is vándoroltak ki. Ilyen b ~ v váltakotás a magyarban is feltehető, ezért ide kapcsolható a Bóna magyar családnév, melyről nem olasz eredetet feltételeznek, hanem a Bonifác személynév rövidülésének -a kicsinyítő képzős származékának tartják. A gond az ilyen nevekkel az, hogy annyira "ősi", atipikus felépítésű, hogy egymástól függetlenül több nyelvben is kialakulhat.

Erről a névről tehát közelebbi nem mondható: sem a magyar, sem az olasz, sem a török, sem a szláv stb. eredet nem zárható ki névtanilag.

2011. márc. 19. 10:04
 2/2 anonim ***** válasza:
Bóna Krisztina kurrva jó nő.
2023. máj. 18. 14:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!