Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A Rácz vezetéknév az cigány név?

A Rácz vezetéknév az cigány név?

Figyelt kérdés
tegnap 18:58
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
88%
Miért érdekes? Rasszista vagy?
tegnap 21:37
 12/13 anonim ***** válasza:
Ma már nincsenek csak cigány, és csak magyar vezetéknevek. Sok Lakatos, Rácz, Oláh vezetéknevű magyar van, aki egy kicsit sem cigány.( Vagy talán 0,5-1%-ban,ami talán a nagyon régi ősök keveredésére utalhat) Az én vezetéknevem főleg Szlovákiában elterjedt, de Magyarországon is vagyunk néhányan, de el tudom képzelni, hogy bennem is lehet nagyon kis százalékban cigány vér. Mint ahogy majdnem minden magyarban. Családfa kutatás során az 1600-as évek végéig jutottam el, de elképesztő, hogy mennyi felmenőm lehetett,( persze mindet nem találtam meg) és azok testvérei. A cigányok meg 1417 ( Wikipédia szerint) körül jelentek meg Magyarországon, ami több mint 600 év. Ma meg kb 1 millióan lehetnek, akik többségben cigány vérűek.
tegnap 22:55
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

A rácz/rác az szerbet jelent. A rácok a szerbek. Vannak ilyen elnevezéseink más népekre is, amit már nem használunk: román=oláh (ilyen vezetéknév se ritka) szlovák=tót(na ez meg extragyakori)

Szóval maga a név így nem utal hovatartozásra... talán valamelyik felmenőjök szerb volt, vagy szerbia felől érkezett. De a névmagyarosítás nagyon gyakori volt egy időben, így bárhogyan bárkinek lehetett bármilyen neve. Persze vannak tipikusan cigány nevek, de a rácz az nem az.

ma 00:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!