Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Felvidéki kutatásnál ez mit...

Felvidéki kutatásnál ez mit jelenthet?

Figyelt kérdés

A familysearch oldalán fent lévő anyakönyvekben egész sokáig el tudtam jutni. Egy felvidéki ismerősöm, aki szintén ezzel foglalkozik, azt mondta, a régebbi anyakönyveket a megyeszékhelyi levéltárakban (archívumokban) őrzik, viszont ahhoz, hogy olyan régi iratokat át lehessen nézni, igazolni kell, hogy azok valóban az ősök.

Aki kutatott Felvidéken, tudna ebben tanácsot adni? Ha így van, akkor milyen irattal vagy hogyan lehetne ezt hivatalosan igazolni?

júl. 14. 23:09
 1/9 anonim ***** válasza:
95%
Többnyire pont nem a régi, hanem a frissebb adatok kutatásához kell igazolás, biztosan jól mondta az ismerősöd?
júl. 14. 23:21
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Ismerősöd rosszul tudja, de elég csak bele gondolni, hogy mekkora hülyeséget mondott.
júl. 15. 03:34
 3/9 anonim ***** válasza:
92%
Az adott megyei levéltár honlapján kellene kezdeni az érdeklődést a kutatás megkezdésének feltételeit illetően. Ha nincsenek információk angolul - és ez nyelvi nehézséget okoz -, akkor e-mail-ben érdeklődnék, vagy megkérném az ismerősömet (esetleg a Deepl-t), hogy fordítsa le azt, ami a honlapon van.
júl. 15. 07:41
 4/9 A kérdező kommentje:

Én is úgy tudtam, hogy a frissebbekhez kell igazolás, de a régihez nem, viszont azt mondta, hogy ezt olvasta szlovák genealógiás oldalakon, és attól féltem, ők máshogy rendszerezik a dolgokat.

De akkor jön a fordítózás.

Köszönöm szépen a válaszokat!

júl. 15. 15:04
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
Érdekelne hogyan bizonyítod, hogy a kutatott személy az ősöd, ami ugye csak a kutatás végeztével derül majd ki (vagy cáfolódik meg).
júl. 22. 21:16
 6/9 anonim ***** válasza:
#5 Ez mondjuk úgy megy, hogy bemész, hogy "Benyovszki Béla adatait kérném, itt van a nagyanyám, Benyovszki Gizella születési anyakönyve, ami igazolja, hogy ő az apja; itt az apám, Bunyevác József anyakönyvije, ami igazolja, hogy Gizella az anyja; itt az én születésim, ami igazolja, hogy József az apám".
júl. 23. 17:36
 7/9 anonim ***** válasza:
0%
#6 Aha, és amikor van 3 Benyovszki Béla a nyilvántartásban, akkor hogyan állapítod meg, hogy melyikük az ősöd? Egyáltalán kutattál már valaha, mert nem úgy tűnik?
júl. 23. 17:59
 8/9 anonim ***** válasza:
79%

#7 Láttál már 100 évvel ezelőtti születési anyakönyvi kivonatot? Rajta van az apa, anya életkora, lakcíme, vallása, foglalkozása. Tuti azonosítható rajta nem csak a 3 Benyovszki Béla, hanem a 2500 Kiss János közül is bármelyik.

1699-ig van meg a legtovább visszanyúló családfaágam, távolabb csak azért nincs, mert nem vagyunk nemesek és nem volt azelőtt anyakönyvezés a falunkban.

júl. 23. 19:04
 9/9 anonim ***** válasza:
0%
#8 Ez nem igaz, mert népszerű családneveknél előfordul, hogy a név és a születési dátum is egyezik. Önmagában ilyenkor a nyilvántartással kitörölheted a s.ggedet. Csak úgy tudsz továbbkutatni, ha megtudsz valami plusz infot, pl. hogy az apja napszámos volt. Egyszerűen hülyeség, hogy előre kellene tudni bizonyítani. Nincs ilyen.
júl. 23. 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!