Miért adnak dupla vezetéknevet a gyerekeknek? Sztem kicseszés vele, mindig hosszút kell aláírni, sokszor ki se fér. Ha 2 rövid az oké, de ha hosszúak??
29!
Mert te magad nevezted el? Nem anyad és apád választotta a neved?
29 vagyok. Valóban a hozzaszolasomat egy olyan szituációra értettem amikor anyukák bediktaljak a gyerek nevét hivatalos helyzetekben.
Egyébként pedig van házassági nevem ezért igen.
Uvuvwevwevwe Onyetenyevwe Ugwemuhwem Osas
36: én azt szeretem a hosszú nevemben, hogy dallamosabb, mintha rövid lenne - mondjuk ehhez nyilván az is kellett, hogy a szüleim (bár ez inkább anyukám érdeme az esetünkben) olyan nevet válasszanak, amik tényleg passzolnak a vezetéknevemhez hangzásban, stílusban.
Illetve nagyon gyakori vezetékneveknél egy olyan előnyt ad azért, hogy könnyebben be lehessen azonosítani az illetőt. Kovács-Erdei Pált kisebb eséllyel fogják összetéveszteni bárkivel, mint simán Kovács Pált.
És mondjuk hogy hozzunk egy ismert példát is - Szabó Kimmel Tamás színészünk Szabó Tamásként született, a Kimmel nevet ő maga vette fel az anyja után, mert Szabó XYokkal valszeg Dunát lehet rekeszteni színészek között (a Tamás nem is egy kifejezetten ritka vagy különleges név, ugye :D), és amúgy is szokás az, hogy más nevet vegyen fel egy színész, ha van olyan aktív, idősebb színész, akinek ugyanaz a neve... és azért mennyivel jobban megjegyezhető név a Szabó Kimmel Tamás, mint a sima Szabó Tamás (ha esetleg "szabad" lett volna az a név is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!