Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Szerintetek melyik az igazi név?

Szerintetek melyik az igazi név?

Figyelt kérdés

Az egyik ősöm házasságijába bele van írva az anyja neve, Komár Erzsébet. Az összes testvérének(kb 10) ebben a formában szerepel, néha az első magánhangzó hosszú. Viszont nézegettem azt is, hogy ő és a férje mikor esküdhettek, találtam is egy házasságit, ahol a férj neve(Kovács Mátyás) stimmel, viszont a feleség Kalmár Erzsébetnek van beírva?

Kérdem én, hogy lehet ez, mikor egyébként később az összes gyerekénél(ami fentebb is említettem, nem volt kevés) Komár vagy Kómár vezetéknév szerepel?

Fordítva megérteném, magyarosítás céljából, de így...

Vagy csak a házasságinál hallhatták félre?

2021. ápr. 28. 03:34
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
74%

Papámék 9en vannak testvérek. Kuti a vezetéknevük. Kivéve az egyik testvérükét, ő Varga. Ugyan az az anyukájuk, apukájuk.

Az anyakönyv vezető részeg volt, azt elírta, abban az időben meg nem volt divat a névváltoztatas, nem tudták hogy kell. Legalábbis mindketten ezt mesélik.

Papám 1952-es, az említett bátyja 5évvel idősebb.

Lehet ott is ilyesmi áll a háttérbe?!

2021. ápr. 28. 08:20
 12/20 anonim ***** válasza:
63%

Szerintem is félrehallás miatti elírás. Az illetékesek meg későn vehették észre gondolom.

Mondjuk amit 11-es írsz, az azért már durva.... Én nem hinném, hogy ha részeg is volt a hivatalnok, úgy hagyták volna Varga névvel az illetőt.

Lehetséges, hogy örökbe fogadták, és meghagyták neki az igazi nevét, és inkább azt terjesztették el a rokonoknak ismerősöknek, hogy részeg volt az anyakönyv vezető....

Én legalábbis egy ekkora bődületes elírást kijavíttatnék utólag. A Kuti ráadásul ritkább és jóval szebb név, mint a tucatvarga...

2021. ápr. 28. 08:34
 13/20 anonim ***** válasza:
87%

Én Kalmárként is keresném a felmenőket és Komárként is. Lehet hogy csak elírás, de az is lehet hogy eredetileg Kalmár volt, abból lett valami úton-módon Komár.

Minél tovább jutsz vissza, annál több lesz az ilyen. Nekem van olyan, ahol nyolc testvérből mindnek másként van írva a vezetékneve :D Az apjuk neve kb ugyanaz, de azzal a névvel találtam meg a születését, ahogy házasságkötéskor is beírták.

Aztán egy másik ágon volt olyan is, hogy rosszul írták be a feleség teljes nevét. A gyerek viszont 9 hónapra rá megszületett, és a keresztszülők megegyeztek a házasságkötés tanúival, szóval nagyon valószínű, hogy nem másik nőt vett el.

Hát vannak ilyenek, de én többek között ezért szeretem a családfakutatást :D

2021. ápr. 28. 08:35
 14/20 anonim ***** válasza:

12!

Mint írtam, ugyan az az apjuk, anyjuk... elírás... hogy miért nem mentek utána, na ez jókérdés...

11 voltam

2021. ápr. 28. 08:40
 15/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat

Van egy fordított helyzet is, másik ágon. Minden gyerek Kovács, a házasságiban meg Kovatsik az apa. Bár ez lehet valószínű, szlovák településről van szó.

2021. ápr. 28. 08:43
 16/20 anonim ***** válasza:
86%
Régebben a papok sokszor a saját nemzetiségük szerint értették ís írták le a neveket, a magyar, szerb, szlovák, sváb pap ugyanazt másként értette és a saját helyesírása szerint irta be az anyakönyvbe-
2021. ápr. 28. 09:14
 17/20 A kérdező kommentje:
Ugyanaz a pap, egy nappal előtte, egy másik pár házasságánál a feleséget Kovácsnak írta
2021. ápr. 28. 09:28
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Én 1979-ben születtem, nekem a keresztnevemet írta rosszul az a tehetséges anyakönyvvezető. Timea, rövid i-vel. 14 éves koromban derült ki, amikor személyit csináltattam, kellett ugye hozzá egy születési anyakönyvi kivonat. Kértem egyet, aztán reklamáltam, hogy ne hülyéskedjenek már, a Tímeát egyértelműen hosszú í-vel kell írni. Erre elém rakták a szép nagy anyakönyvet.

Azt mondta az ottani néni, hogy a születésem idején nem épp a legtehetségesebbek dolgoztak ott, hanem a csókosok, pl. rendőrfeleség meg ilyenek, ezért lehet a dolog.

2021. ápr. 28. 10:01
 19/20 anonim válasza:
Az én vezetéknevem Gál csak igy simán á-val de van olyan rokonom aki duplán írja az l-t vagy aá-val írja a nevét... Vannak ilyen eltérések és anyukám családjában is ugyan ez van mert ő ugye Herczeg de van olyan rokona aki gh-val vagy sima c-vel írja a nevét
2021. ápr. 28. 10:19
 20/20 anonim ***** válasza:
A Tímeát egy időben még röviddel írták, 60-as évekbeli ismerősömnél is rövid. Igazán a 80-as években lett gyakori, akkortól hosszú, mert úgy ejtjük.
2021. ápr. 28. 15:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!