Ha Ábrahám a vezetéknevem, akkor zsidó felmenőim vannak?
A név valóban zsidó név, Ábrám, seregek, sokaságok atyja, de nem feltétlenül vagytok származásilag zsidók.
Lásd, Erdélyben nagyon sok a bibliai név, és mind keresztények: Ábel, Áron, stb.
Akkor bizonyosodhatsz meg, ha fontosnak tartod, ha családfakutatást végzel.
Te, magad is megteheted. Van itt is kategória, megtalálod az eléréseket.
Édesapád apai ágát kell végigvezetned. Beírták a nagykönyvbe, hogy kinek
mi a vallása, vagy a szüleinek mi a vallása.
Érdekes, izgalmas utazás. Ha érdekel, vágj bele.
"Ábrahámnak, Ábrahámnak,
40 fia volt, 40 fia volt."... ahogy a mokas gyerekdal is mondja, sokan voltak, szoval barmi lehetseges. De ha ugy is van, nem baj az.
Amikor a kereszténységet István korában behozták Magyaroszágra és át kellett térni a katolikus hitre akkor a papok a pogány neveket lecserélték és a keresztelés során bibliai neveket használtak.
Így lett Magyar név az Ábrahám, az Izrael és a hasonló vezeték nevek.
Nem 100%, de több mint valószínű :/
Részvétem
Úgy tudom, Erdélyben más volt a helyzet, mert a török korban magyar családok azért átkeresztelkedtek a zsidó vallásra, hogy ne vigyék el a gyerekeiket. Mert a zsidóknak volt valami külön egyezményük a törökökkel, hogy tőlük elfogadtak a törökök mást a gyerek helyett. A magyaroktól meg nem fogadtak el mást, mert nem volt külön megegyezés.
Az ilyet a zsidó nyilvántartásokból lehet megtudni, úgy tudom. Más családkutatóktól hallottam; nem vagyok érintett se helyileg, se vallásilag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!