Milyen eredetű a Barabás vezetéknév?
Szerintem az ilyesmit kár megkérdezni, legalábbis szerintem ennél logikusabb, vagy kikövetkeztethetőbb névfajta nincsen:) Ami szerepel keresztnévként, meg családnévként is, azt egyértelműen abból képezték, fordítva aligha lehetséges...
Jól írta az első hozzászóló, arameus, tehát arámi eredetű maga a keresztnév, aztán ahogy ez nálunk elterjedt, ebből a keresztnévből képeztek családnevet. Maga a név jelentése az, hogy Abbasz fia, "az atya fia".
11:48, érdekes, nekem is van egy ilyen vezetéknevű ismerősöm, és gyűlölöm... Lehet hogy ugyanarra gondolunk?
Egyébként maga a név így nem tudom, mit jelent. Keresztnévként használták először gondolom, és utána vette fel valaki vezetéknévnek...
Kicsit több tiszteletet a Barabásoknak. Amúgy Erdélyben gyakoribbak a bibliai keresztnevekből lett vezetéknevek. Ez is egy ilyen családnév.
Kérdező! Sok, nem rokon Barabás család létezik. Van a családodnak előneve / tudsz róla? Mint pl. márkusfalvi (Barabás Miklós).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!