Zavarna ha a párod/párod szülei, ezeket megengednék a 18 alatti gyerekednek?
- Légfegyver használat, felügyelet mellett, nem állatra.
- Hal/vad feldolgozás, nyúzás és belezés.
- Baromfi vágás.
- Magánterületen, lassú traktor vezetése.
- Lovaglás.
- Horgászat.
- Késhasználat. Munka és taktikai célra.
Nincs gyerekem de a traktor és a légpuska kivételével (ezek nem voltak nekünk) ezeket már kisiskolás koromban csináltam, szülői engedéllyel. Apám hobbija a horgászat, alsós koromban meg kellett pucolni a halat, tartottunk állatokat, anyámra olyan 13 éves koromban jött rá a csirketartás, be kellett állnom pucolni, bontani, nyulat is tenyésztettünk leadásra, abból is vágtunk. Alap volt, hogy segíteni kellett a feldolgozásukban, bár a levágást mindig apám csinálta de sokszor láttam és teljesen megszokott volt. Egy normális, értelmes gyerek ha ebben nő fel, teljesen normális lesz neki, csak az a fontos, hogy ha nem akar ezekben részt venni, ne erőltessék. Engem érdekeltek a szervek, ezért nem volt para, később biosz szakra is mentem. Ha undorodtam volna vagy nem érdekelt volna, biztosan kaptam volna helyette más feladatot.
A fegyver meg a traktor akiknek volt a környezetemben, tiniként elterjedt volt a légpuska használat, menő volt de felügyelet nélkül nem engedném és csak élettelen célpontra (nekünk íj van, az jöhetne inkább szóba, a saját kertünkben engedném a biztonsági előírások betartásával és 15 év alatt még rajta lenne a szemem), a traktor meg felén eléggé felnőtt dolog volt, max beültették a gyereket maguk mellé az apukák.
"kib@Xásból nem örökölnél semmit!"
Nem hatna meg. :) Saját egzisztenciám van, nem szorulok rá, hogy olyanhoz engedjem a gyerekem, akinek ömlik a mocsok a szájából, homofób, homlokegyenest eltérnek az elveink....stb.
Egyébként a fentiek egyikéből se profitáltam. A horgászás számomra unalmas; a fej nélkül szaladó csirke a rémálmaimban se jöjjön elő; a belek szagát ma is érzem az orromban; élmény volt amikor meglőttek légpuskával. A lovaglás úri sport, abban csak a lányomnak volt része, élvezte.
Itt vidéken ez teljesen alap. Én is így nőttem fel.
- Légfegyver használat, felügyelet mellett, nem állatra.
Hozzá tartozó töltényt ólomlapból nyomkodtam. Lehetett hozzá kapni tölténynyomót, amit satuba kell befogni.
Nem lőttem le senkit, nem kaptam ólommérgezést.
- Lovaglás.
A lovaglást meghagytuk a lányoknak. Mi hintóval jártunk. Colost - Lidit befogtuk. Szépen húzták a hintót, lépésben és vágtában, árkon, bokron, réten, erdőn keresztül.
- Késhasználat. Munka és taktikai célra.
Nem járkáltam késsel. Meg kellett tanulni élezni, kaszát, sarlót is.
- Hal/vad feldolgozás, nyúzás és belezés.
Sokat jártunk pecázni, természetes, hogy fel kell dolgozni a halat.
A kés markolatával kupán vágni, ne mocorogjon. Folyó csapvíz alatt mehet a feldolgozás, nem lesz tőle büdös halszagú a kéz.
- Baromfi vágás.
Öreganyám csinálta. Néha segítettem fogni a baromfi lábát/szárnyát. Nyakánál előtte meg kell kopasztani a tollaktól, utána jöhet a vágás.
Erre a célra mindig egy nagy piros zománcozott vájling volt fenntartva.
- Magánterületen, lassú traktor vezetése.
Ahogy elértük a pedálokat már autót vezettünk. Trabant, Lada, Wartburg.
Nagyapám: itt a kulcs! Állj be vele a sufniba! Vigyázz a fal vályogból van! Ki ne vidd!
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__tanarok-iskolatarsak..
És aztán olyanok lesznek a gyerekek, mint aki azt a kérdést kiírta. valóságtagadó, libsi.
A taktikai célú késhasználat is itt mit takar? Katonai kiképzés vagy mi van?
Légpuska nuku, élest se adnék a kezébe 18 alatt, de légpuskát egyáltalán nem.
Az én gyerekem, nem csinàltathat vele más semmit, amit én nem engedek meg vagy a gyerekem nem érzi magát biztonságban közben.
Az állat leölése és feldolgozása eléggé életkorhoz köthető dolog, egy 10 évest nem fog megviselni valószínűleg és tud is segíteni, érdekli, de egy kis 5-6 éves lehet hogy sírva bújik a sarokba, ha neki kell megnyúzni miszter bundást húsvétról.
15 évesen már simán van annyi esze egy gyereknek, hogy megjegyezze a traktor működését és felérje ésszel, mekkora erőt képvisel egy ilyen gép. Felügyelet mellett nyugodtan mehetne, nyilván nem az új generációs John Deere lesz a kezében, aminek épp lejárt a garija…
Lovagolni, halászni szerintem simáb mehet már egy iskolás korú gyerek, ha akar, de ők még elég nyüzsgetegek ehhez, nem biztos, hogy ezek a sportok érdeklik leginkább.
Szóval ja, nem zavar, ha előtte engem megkérdeznek róla és tőlem kérnek engedélyt hozzá, ugyanis a gyerek elsősorban az én felelősségem, nem az övék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!