Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mit csinálnátok?

Mit csinálnátok?

Figyelt kérdés

A párom szüleivel nagyon jó a kapcsolatunk, kölcsönösen számíthatunk egymásra.

Nemrég tudtam meg, hogy a férjem szüleinek semmilyen nyugdíjmegtakarításuk nincs (semmilyen megtakarításuk nincs, amikor anyósom azt mondja, hogy valamire nincs pénzük, akkor ez szó szerint azt jelenti, hogy legfeljebb hitelt tudnak felvenni).

Amúgy sosem éltek jelentősen rosszabb színvonalon, mint mi és mindig csodálkoztam, hogy ezt hogyan tették két tanári fizetésből.

A lényeg, hogy teljesen egyértelmű, hogy a nyugdíjukból nem fogják tudni fenntartani a jelenlegi családi házat, amit most vettek és szó szerint, minden pénzüket felújìtásra költik.

Az egyértelmű, hogy valahogy előbb-utóbb támogatni fogjuk őket (nem mert kell, hanem mert akarjuk), de nem tudom, hogy hogyan lenne jobb.

1. Beszállni a ház felújításába - megcsináltatni a tetőt, rakatni rá napelemet, ami később valamennyivel visszajön

2. Elkülöníteni nekik már most egy nyugdíjmegtakarítást és minden hónapban berakni rá pénzt (szóljunk-e nekik erről, vagy ne?), cserébe kisebb karácsonyi ajándékokat adni

3. Most nem foglalkozni vele, hátha egyszer megunják a házat, átköltöznek a lakásba, aztán kiadják a házat és abból eléldegélnek, max. ha van valami, akkor segítünk nekik

4. Egyelőre nem támogatjuk őket, aztán, ha nyugdíjba mentek és a házban akarnak lakni továbbra is, akkor adunk nekik pénzt

Köszi, ha van jobb tipped. Az is érdekelne - ezért nem valami pénzügyi topikba raktam - hogy hogyan kommunikálnátok ezt a helyemben a szülőkkel.

2021. dec. 31. 03:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
91%
Az ég világon semmit nem tennék. Ő dolguk, ha kínjuk van, szólnak.
2021. dec. 31. 08:45
 12/20 anonim ***** válasza:
95%
Nem lesz napelem??? Skandallum.
2021. dec. 31. 10:09
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Semmit se tennék, nem értelmi fogyatékosok, hanem felnőtt emberek. Ha gondban lesznek, majd szólnak.

Amúgy jól értem, van egy bérbe adható lakásuk is? Nem állnak szerintem annyira rosszul.

Férjed egyszem gyerek?

2021. dec. 31. 10:20
 14/20 anonim ***** válasza:
83%
Két tanári fizetésen csodálkozol?Ha átlag iskolai tanár, államiban, akkor ki a fenéből lenne több milliós megtakarításuk? Tudod menbyit ketes egy tanár, mennyin lehet a nyugdíj?Abból családi házat fenntartani, és így is van pár 100 ezres megtakarításuk, ez a csoda onkább.
2021. dec. 31. 10:21
 15/20 anonim ***** válasza:
51%
Oldják meg a vének, ne foglalkozz velük
2021. dec. 31. 11:06
 16/20 anonim ***** válasza:
84%

Így, hogy kilátásban van a kevés nyugdíj, és a segítségkérés, félretennék havonta valamennyit, de nem szólnék külön róla. Amikor szükség lesz rá, akkor nem lesztek bajban, mihez nyúljatok.

Az viszont reális megoldás, hogy a két ingatlan közül az egyiket kiadják és a passzív jövedelemből egészítik ki a nyugdíjukat. Ha szerencsések lesztek, nem kell kérniük és a megtakarítást másra tudjátok használni, kárba semmiképp sem vész.

2021. dec. 31. 11:18
 17/20 anonim ***** válasza:
90%

1. Felnőtt emberek, ne szólj bele. Ha össze tudnak spórolni 3-400 ezret, akkor hitelt is fognak kapni, sőt ki is tudják fizetni.

2. Az ő hitelükhöz neked nem kell kezesnek menni, ott van a ház és a lakás, ami bőven elég fedezet a banknak. Kezest akkor kérnek, ha nincs fedezet.

3. A napelem egyrészt nem létfontosságú, másrészt én akárhogy is számoltam nem igazán vagy csak sokára hozza vissza az árát. A panelek ára, felrakatni a tetőre + a belső rendszerek kiépítése 1-2 millió. Ha csak meleg vizet előállító a rendszer az tudtommal olcsóbb, ha áramot is akarsz belőle úgy rémlik ettől is több. Ehhez képest most fizetünk kb. havi 10-12 ezret villanyra úgy, hogy a melegvíz is azzal van előállítva+ a szokásos hűtő, fagyasztó, számítógépek, világítás stb...

Tehát kb. 15 év mire a nullán leszek. 10-15 év után szinte biztosan cserélni kell pl. az invertert, ami 100-400ezer Ft, tehát újabb 1-2 évnyi számla. Eddigre csökken a rendszer teljesítménye is, a napelemek élettartama pedig 20-25 év. Ez tehát egy olyan befektetés, ami nagyon hosszú távon térül csak meg, ha megtérül egyáltalán.

2021. dec. 31. 11:21
 18/20 anonim ***** válasza:
93%

Így, hogy kilátásban van a kevés nyugdíj,

Csak mondom, hogy most ment nyugdíjba óvónő rokon, olyan valorizációs szorzók vannak, hogy több a nyugdíja, mint a nettó bére volt.

2021. dec. 31. 11:25
 19/20 anonim ***** válasza:
92%

Pont ezt akartam írni!:)

2021. dec. 31. 12:43
 20/20 anonim ***** válasza:
88%
Anyagi oldalról nem kéne szerintem beavatkozni amx ha nagyon végszükség.
2021. dec. 31. 12:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!