Magyarországon mennyi őshonos magyar vadállat faj él az erdőkbe?
Annak idején nekiálltam összeszámolni, hányféle ízeltlábú faj leledzik a kertünkben. (Nagy telek erdő szélén.) Gondoltam, van 20-30, nem voltam előtte túlságosan elmélyülve a témában. Aztán mikor nyár végén már ilyen ezres nagyságrendnél járt a még újabb és legújabb fajok száma, beláttam, hogy ez kivitelezhetetlen feladat... Hát csak darázsból volt vagy ötven féle...
Nagytestű gerinces állatból - hála az ember természettel való összeférhetetlenségének - viszont nincs túl sok, ami fennmaradt. Tényleg fogalmam sincs, de ha tippelnék, akkor húszegynéhány emlős, száz madár meg pár tucat gyík, béka, hal, ami őshonos vad. Aztán lehet, hogy hülyeséget mondok. De azt olvastam egyszer, hogy bolygónk (nagytestű) állatállományának elsöprő többségét az ember haszonállatai és házi kedvencei teszik ki, a nagyvadak példányszáma ma már gyakorlatilag vicc kategória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!