Hogyan tudnék őzeket, szarvasokat megfigyelni?
Persze hogy van. A múltkor a településen szaladt át nagy rémületében egy, a szomszéd tyúkjaihoz róka jár, a kertészet libáit vadmacska vitte el, sőt a kertünk fölé is bejár enni reggelente egy őz. De amint kimegyünk elszalad.
Ilyesmiken gondolkoztam én is.
Szia!
Több mint egy évtizede túrázom. Télen, nyáron, hóban, jégben, 35 fokban. Hétköznap, hétvégén. Az első pár évben egyedül jártam a Velencei hegységet. Ennél nincs jobb alkalom, hogy vadat láss, mint kimenni, túrázni és egyedül. Nem volt olyan nap, hogy ne láttam volna, egészen közelről. Volt olyan konkrétan, hogy tőlem 3-4 méterre feküdt az őz. A turista úttal nem azonos szintben egy kicsit lejjebb, ezért is nem vett észre azonnal. Megálltam, ritkásabb bokor mögül néztem nyugodtan, pár pillanat múlva érezte csak meg a szagomat, mire elszaladt. Gumi talpú cipőben jártam az erdőt, a lehető leghalkabban. Volt olyan is, hogy 20-30 kis gidából álló óvoda futott el előttem. Vannak kedvenc pihenő helyeim. Magasabban fekvő helyek, sziklák, amin ülni szoktam, van úgy, hogy a mama hívja a gidáit és szintén alattam mennek el, közvetlen közel. Kezdd el járni az erdőt és kifogod tapasztalni magadtól.
Kérdezőelőző jókat mondott csak egy kicsit hibásan fogalmazott néhány dolgot.
Az én tanácsom az, hogy beszélj egy ismerős vadásszal vagy a helyi vadőrrel, hogy kimehess vele.
Most pedig szakmai: Őz és szarvas leginkább szürkületkor aktívabb, ilyenkor keress egy rétet vagy szántót és ott várd csendben egy helyben, de egy jó hónap múlva kezdődik a bőgés az erdő koncertje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!