Magyarország kígyói. Hol?
Sziasztok!
Fényképész vagyok, szeretnék hüllőket, különösen kígyókat fotózni a természetben itthon, Magyarországon. Azt szeretném kérdezni, itthon merre, és milyen siklókat, kígyókat lehet találni? Leginkább az erdei sikló érdekelne, ha bárki bármi hasznosat tud, kérem, írjon.
Eégi egyetemi jegyzetből változtatás nélkül csak az elterjedés:
!haragos sikló - Budai-hg: Szársomlyó, (Paks)
rézsikló - síkvidéktől hegyvidékig erdőszéleken, gyepekben
erdei sikló - sík- hegyvidéki erdők, sziklás lejtők, romok
vízisikló - egész országban elterjedt, közönslges faj
kockás sikló - sík- és dombvidéki, főleg nagyobb vizek partján
keresztes vipera - D-Zala, Somogy, Salgótarjáni-medence, Zemplén, Tiszahát
!rákos(rét)i vipera - Hanság, Pesti-síkság, Kiskunság
(őt egyszerűbb a rákosi vipera program keretében a tenyésztelepen fotózni)
!-esek fokozottan védettek, többi (csak) védett. Az eredi sikló az egész ország területén elterjedt, azért nem írtam konkrét helyet.
Kockás siklót és vízi siklót bámilyen nagyobb víznél találsz, de gondolom az kevéssé érdekes számodra. Szerintem tuti helyet nem lehet mondani a többire, feltűnésük teljesen esetleges. Haragos siklóba vagy keresztes viperába egy életben kb. egyszer fut az ember itthon.
Az erdei sikló és rézsikló mondjuk nem számít ritkának, de hogy a természetben találkozz vele, megintcsak véletlenszerű. Esetleg az jöhet szóba, ha valaki konkrét példányt ismer a környezetében, mivel főleg az erdei sikló gyakran feltűnik ház körül, ahol bőven van rágcsáló vagy madárfészek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!