Magyarországon élnek farkasok, és medvék vadon?
Farkas van a Bükk nyugati részén, az egyedek számát pontosan nem tudni, de egy család biztosan stabilan megtelepedett, tehát nem a szlovákiai populációból átjáró egyedekröl van szó. Àllitólag évekkel ezelött (2010) megfigyeltek egy almot rakó szukát. Èrdekes módon tavaly összel valaki kilött egy 2-3 éves egészséges himet. Azon se lepödnék meg, ha ez a szerencsétlen állat annak a szukának a kölyke lett volna. Nyilván ez nem fog kiderülni (sajnos). Mint ahogyan az sem, hogy vajon meglett-e az állatot lelövö barom, amekkora port kavart a dolog (Fövárosi állatkert, rendörség, szakértö vizsgálja a tetemet, lövési naplók elemzése, lövedék, stb-stb...akár öt év az elkövetönek) úgy is suvvadt el, legalábbis nekem ez jön le egyelöre. Az biztos, hogy a fajt jellemzö nagy territórium ellenére rendszeresen jelen van a Bükkben a farkas, hosszú évek óta. Eleinte csak átjáró állatok nyomait látták, azonban magát állatokat is megfigyeltek az elmúlt idöben több helyen:
-egy holland farmer örizetlen juhnyáját egy farkas dézsmálta meg, feltehetöen ezt az állatot éjjeli kamerával is rögzitették a BNP dolgozói, illetve a farmer saját elmondása szerint egy quaddal is kergette.
- egy bélapátfalvai gazda juhaira támadt egy sánta, ezért vadászni nem tudó állat (a gazda sajnálta is, az illetö egy bottal elkergette, majd a kutyáival körbejelöltette a területet, azóta nem jött vissza
- Mikófalva környékén is feltünt farkas, baromfit vitt el
-Eger Felnémet részében egy fürdöszoba-szalon elött járdán láttott több ember, illetve egy buszvezetö is egy szürkefarkast
- Felsötárkányban is megfordult farkas, valaki le is fényképezte
-a BNP is számos fotót készitett farkasokról.
-Répáshután is tünt fel korábban farkas
Véleményem szerint, mivel az erdök lapos, rétes lefutású részeit kedveli az állat, a Bél-kö természetvédelmi terület, Mikófalva, Felsötárkány, Bélapátfalva, illetve onnan È-ÈK-i irányban levö környéken (Szilvásvárad) forsul elö. Az elmúlt 3 év bejelentései is innen jöttek föként.
Ugyanigy stabil populáció él az Aggteleki Nemzeti Parkban, ott az egybefüggö erdöterület közös a szomszéd Szlovák Karszt NP-vel, tehát a farkasok a Domica-Plesivec-Aggtelek - Szögliget tartományban lehetnek. Több szlovák barátom is látott farkasokat a pelsöci fensikon, a Muranska Planina-n, valamint Domica (Aggtelek) közelében is. Az egyedüli veszély a Kassa-Rozsnyó országút, de ezt az állatok akár el is kerülhetik, ha a falvak, erdök, rétek mentén mozognak.
A Zemplénben is vannak farkasok, az feltehetöen a szlovák állomány vandorlása lehet, de az illetékesek csak párszro látták az állatot (állatokat) valóban.
Medve tudomásom szerint a Börzyönyben szokott elöfordulni, mivel Szlovákiában eléggé túlszaporodott az meglévö élöhelyek méretéhez képest (a helyzet a farkassal is hasonló a természetes élöhely tekintetében).
Engem speciell csak a farkas érdekel:)
Szia!
Az merre van? Valahol Jávorkút környékén?
Èn most este terveztem farkasüvöltést hallgatni, de szerintem nem megyek ki, mert esni fog, éjjel meg nincs kedvem az erdöben ázni, igaz telihold van, de nem világitja be a terepet, sötétben meg botorkálni annyira nem jó.
Esetleg holnap, ha ködös lesz, de nem esik majd.
Azt a túrát az induljelegyuton oldalon pont néztem amúgy :)
Szerintem mára jegelem a farkasüvöltés hallgatását :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!