Támogatnátok, hogy a minden településen kívül tartózkodó kóbor ebet le lehessen lőni? Vagy altatólövedékkel, és egy jó magas számlával elvinni a gazdának?
Ez jó ötlet. De technikailag nem tudom megoldható-e, hogy vadászpuskából altatólövedéket lőjenek ki.
Még ha 20 méterre lett volna a kutya, az is túl sok, a turistaút nem kutyafuttató, és a következő kanyart nem látja be, hogy jön-e ott valaki.
Strupy:
Belterület: úgy sejtem, de csak sejtem, hogy mindegyik önkormányzatnak egyenként kell rendeletet alkotni a belterületi kutyasétáltatásról. Ezek szerint a rendeletek szerint általánosságban nem lehet kutyát póráz, szájkosár nélkül sétáltatni belterületen.
Külterület: Olyan sajnos nincs, hogy "puszta". Esetleg a Hortobágyon, ahol nagyon messze ellátsz. De mindenhol máshol vagy erdő és vadgazdálkodás van vagy mezőgazdaság vagy természetvédelem. És mindenhol vannak emberek. Próbálj meg egyszer úgy erdőben menni, hogy nem találkozol senkivel egy óráig. Hétvégén biztos nem tudsz, de valószínűleg hétköznap se.
A megoldás valami olyasmi lenne, hogy bizonyos területet leválasztani, külterületi kutyafuttatóhelynek, kitáblázni, esetleg bekeríteni. Ez pénzbe kerül, folyamatos bérleti díjat kell fizetni a terület tulajdonosának. És munkába is, hogy karban legyen tartva. Ehhez a kutyásoknak egyesületekbe kellene tömörülniük és tagdíjat fizetniük, ahogy egyébként mindenki más is teszi, akinek hasonló igényei vannak - például a vadászok.
Lehet akármilyen javaslat, egy sima mezei vadásznak nem fogják engedélyezni, hogy altatót használjon. Ehhez komoly szaktudás kell! Nem csak annyiból áll, hogy nesze Jani ott egy kutya, lőj már bele x ml ketamint. Pontosan ki kell számítani az adagot a testsúly becslése alapján. Ha túl sokat lő az állatba az elpusztulhat. Ha keveset akkor meg nem hat, illetve lehetnek akármilyen szerrel kapcsolatos komplikációk, amire nem tud egy egyszerű vadász megfelelő segítséget nyújtani. Ezért kezelheti ezeket a szereket csak állatorvos!!!
Mellesleg az altató marha drága, és ha mellé lő nincs még egy esélye. Ez nem olyan mint a sima puskánál, hogy betárazod aztán lősz vele x-szer. Egyszer lőhetsz, ha elszúrod akkor annyi... addig az állat meghallja a lövést és elmegy.
Kedves 5-ös!
1.: Itt nem a szavakon lovaglás a feladat úgy mint "puszta", hanem egy mindkét félnek kedvező javaslat kitalálása közös erővel. (Mellesleg meg honnan tudod, hogy nem a Hortobágyon élek?)
2.: A jelenleg hatályban lévő rendelet szerint lakott területen belül csak Pitbullt, Amerikai Staffordsire terriert és Rottweilert vagy köteles pórázon, szájkosárral sétáltatni (Mellesleg ez is hülyeség, mert a Staffi és a Roti nagyon kedves kutya, a Pitnél meg nevelés kérdése.)
Strupy,
puszta: egyáltalán nem lovagoltam a szavakon. Feltételeztem, hogy "puszta" alatt senki által nem használt területet értesz. Erre válaszoltam, hogy ilyen Magyarországon nincs, minden területnek van tulajdonosa. De ha más értelemben használtad, akkor azt, további találgatások helyett, légy szíves írd le.
"A jelenleg hatályban lévő rendelet szerint"
Remélem nincs kutyád, mert az nagyon durva, hogy egy kutyatulajdonos még annyit sem tud, hogy egyáltalán mely jogszabályokat kellene betartania.
Nincs olyan hogy "jelenleg hatályban lévő rendelet". Minden önkormányzat saját rendeletet hoz. Guglizz. Van egy ajánlás a rendeletre: www.magyarpolgarmester.hu/?site=104&c=119&menu=c02
Ebben többek között pl. ez áll: "Közterületen ebet csak pórázon szabad vezetni."
"Pitbullt, Amerikai Staffordsire..."
Erre megint rákereshetsz, egy kicsit hosszabb felsorolást találtam, kiegészítve azzal, hogy közepesnél nagyobb keverékek. De ez a szájkosárra vonatkozik.
Na emberek, megmondom, hogy is megy ez vidéken, tanyán.
Napközben a kutya nem mehet ki az udvarból. Van amelyik ezt megtanulja és nem is kell a kaput zárni.
Ha eljön az este, akkor viszont szabadon mozognak.
A kutya sétáltatás arra fele ismeretlen fogalom. Tulajdonképen a kutya önjáró. Elengeded, aztán sétál az magától, ha arra van kedve.
A tanyákat szeretik kifosztani, a kutya az éjjeli őr. Őrzi az épületet, a mellette lévő földeken a terményt, a kazlakat.
A kutya szerepe a jelzés, ha rendelleneset lát, ugat. A gazda felkel és intézkedik. Senki nem hallott arról, hogy ezek a szabadon élő kutyák emberre támadnának. Igazából semelyik aránylag normális kutyára nem jellemző, hogy támadna...
Túl messze nem mennek el éjszaka sem. Azért nem mert az már a szomszéd kutyájának a territóriuma.
Hogy a vadakban mennyi kárt tesznek? Aki látott már őzet vagy nyulat futni, tudja, hogy nem sokat. Tanyák sok száz éve vannak az Alföldön, és a kutyákat nagyjából így tartották mindig is, mégsem pusztult ki a vadállomány.
Be kell a kutyákat zárni:
1.) "Kórság" idején. Mert akkor bizony elkóborol.
2.) Vadászat idején. Mert lelövik.
3.) Amikor a rókáknak kihelyezik a veszettség elleni szerrel kezelt tojásokat. Mert felenné, és nem jutna a rókáknak.
Nagyjából így működik. Nem kell agyonszabályozni, mert ez amolyan önszabályzó kérdés.
A kutyáknak sokkal jobb élete van ott mint városban. Sokkal többet mozognak, sokkal egészségesebbek. A nyugodt környezet miatt kiegyensúlyozottak. Az nem mozgás egy kutyának, hogy egy órát sétáltatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!