Hogyan telik az oroszlánok egy napja?
1 válasz: köszi sokat segítettél.... nem találtam kerestem, de nem találtam ezért kérdeztem.
2 válasz: köszönöm szépen, ez tényleg hasznos volt.
"Hogyan telik az oroszlánok egy napja?"
Nézzük a hím oroszlánok szemszögéből:
Először is: akad, hogy 20 órát alszanak egy nap.
Felkelnek, és - mivel a nőstények vadásznak főleg - megnézik, mint hozott haza az asszony.
Mivel ő az alfahím, először természetesen ő eszik, és amit meghagy, abból csemegézhetnek a nőstények, akik elejtették a zsákmányt.
Evés után ledől egy kicsit. Nézi a kajáló nőstényeket, begerjed, meghágja őket. Aztán elalszik.
És ez így megy minden nap...
Arany élet. Csak enni és párzani kelnek fel.
Az asszony gürizik és ő kapja a legkevesebbet + bármikor rendelkezésére kell állnia, hogy a hím igényeit kielégítse.
Ismerős? :))
Azért annyira nem aranyélet a hímeké sem.
Sok esetben ők végzik el a préda végső lefojtását, ha túl nagy állatról van szó. Egyébként nem is tudnának aktívan részt venni a vadászat üldözéses részében a hímek, mivel a hatalmas sörényük miatt hamar túlhevülnek.
De ennek is van értelme. Ez a sörény a fő védelmezőjük, az állandó harcok miatt. Trónkövetelő fiatal hímek folytonosan támadják a falkát, és a halálos harapás nyakra megy. Egy hím oroszlán átlagosan csak 2-3 évig bírja tartani magát a falka élén, utána megölik, vagy súlyos sérüléssel elkergetik a fiatalabbak. Általában ennek is halál a vége, mert nem tudja magát ellátni élelemmel, a legtöbb egyszerűen éhen hal.
Az életük első évei is nagyon küzdelmesek. 2 évesen, amikor elérik az ivarérettséget, elűzi őket a falka. Ilyenkor összeáll 2-3 fiatal hím, és megpróbál saját falkát szerezni. Ebben az időszakban nagy részük elpusztul, éhezés és a vadászatok közbeni sérülések miatt.
A nőstények hosszabb életet élnek, napi 14, vagy több óra alvással, és rengeteg sikertelen vadászati kísérlettel. 10 próbálkozásból 7-8 nem sikerül, erre sok energiájuk megy el. Általában főleg éjjel vadásznak, a kedvező hőmérséklet, és rendkívül jó éjszakai látásuk miatt. Életük során többször is szembesülniük kell kölykeik pusztulásával, amikor idegen hímek átveszik a vezetést a régi falkavezértől, és elpusztítják azok ivadékait. Meg rengeteg kölyköt ölnek meg a rivális nagyragadozók is.
Vadászatkor az egyik nőstény vigyáz a hátrahagyott kölykökre.
Előfordult olyan, hogy az oroszlánokat filmező forgatócsoportot annyira megszokták az állatok, és úgy megbíztak bennük, hogy vadászat kezdetekor odavitték hozzájuk a kölyköket, majd elmentek. Nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy az emberek ügyeljenek rájuk. És a filmesek nem tudták elkísérni a falkát az éjjeli vadászatra, mert nem merték egyedül hagyni a kölyköket :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!