Kezdőoldal » Állatok » Vadállatok » Az alábbi oroszlánokkal...

Az alábbi oroszlánokkal kapcsolatos csoda magyarázható tudományosan?

Figyelt kérdés

Maga a történet minden bizonny csak legenda, de tegyük fel, hogy megtörtént:

A Bibliában arról olvasunk, hogy amikor Dánielt az oroszlánok vermébe vetették, akkor másnapra sértetlen maradt. Nyilván isteni csodának minősítik az esetet.

De!

Előfordulhat-e egyáltalán ilyen eset, hogy ha egy ember össze van zárva egy éjszakát az oroszlánokkal, akkor azok valami miatt nem bántják?

Mert pl. nem voltak éhesek, betegek voltak, stb...

Vagy a történet a valóságban úgy zajlódhatott volna le, hogy Dániellel még aznap este végeznek az oroszlánok?

aug. 2. 10:03
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:

Illusztrációk a történetről:

[link]

[link]

aug. 2. 10:08
 2/14 A kérdező kommentje:

Film verzió:

[link]

1:07:56-tól.

aug. 2. 10:12
 3/14 anonim ***** válasza:
79%
Láttam tiktok videókat amiben a tigris, vagy más vadállat nem támadott az emberre, hanem a gondozó akár simogahatta is. Talán ez jó magyarázat.
aug. 2. 10:13
 4/14 Thunderfairy ***** válasza:
79%
Nagy szerencsével lehet olyan szerencséd hogy adott időtartalm alatt nem bántanak. Ha értesz is az állatok viselkedéséhez akkor még inkább meguszod a helyzetet. Egyszer olvastam face-n hogy elraboltak egy kislányt. A kislány megszökött valahogy és 3 nöstény oroszlán vigyázot rá 12 órán át, így megmenekült az emberrablóktol. Valószínűleg a kislány sírását úgy vették hogy egy védtelen kis oroszlán, legalábbis egy cikk így magyarázta.
aug. 2. 11:15
 5/14 anonim ***** válasza:
52%

Sok magyarázat lehet (nekem három jut eszembe):

- kellett a csoda. Valaki megszervezte

- Az állatok éppen nem voltak éhesek. "Viccből" nem vadásznak, mert veszélyes, ők is sérülhetnek.

- Dániel értett az oroszlánokhoz, valahogy megfélemlítette őket, vagy elfogadtatta magát velük.

Szerintem a megszervezett csalás, vagy az oroszlánok tele etetése a legvalószínűbb.

aug. 2. 11:17
 6/14 anonim ***** válasza:
85%
Azok az oroszlánok már ugye fogságban tartott, emberekhez szokott állatok voltak, akik ugye etették őket. Nem voltak éhesek, meg nem is tekintették Dánielt zsákmánynak. Szerintem csak ennyi.
aug. 2. 11:32
 7/14 anonim ***** válasza:
32%

Alapból nem azért fog megtámadni egy vadállat az összezártságnál, mert éhes. Hanem mert veszélyforrást lát benned, amit ki kell iktatni, hogy ne jelentsen fenyegetést. Két oroszlán összecsukva szintén jó eséllyel egymásnak esik, mert egymásban is konkurenciát láthatnak (főleg, ha idegenek egymásnak).

Rómában meg hasonló helyeken, ahol tartottak azért vadállatot, hogy pl a gladiátort bedobják közéjük, elsősorban nem éheztetniük kellett az állatot, hanem bántani. Bementek, böködték, szúrkálták, sérüléseket okozva nekik, hogy beégjen az állatba, hogy az ember egyenlő a fenyegetéssel. Ilyen helyzetben nyilván kisebb az esélye, hogy nem támadnak, de bármi előfordulhat, főleg ha több dolog is együttáll: pl az ember ösztönösen érzi vagy ténylegesen tudja, hogyan viselkedjen egy ilyen helyzetben, vagy az állatokba még nem égett be eléggé, hogy az ember mindenképp bántani fogja őt.

Amúgy az egész Biblia egy pocsékul kivitelezett mesekönyv, szóval ne ebből akarj tanulni :)

Egyébként van esély rá, hogy nem támadják meg.

aug. 2. 11:43
 8/14 anonim ***** válasza:
18%

Legalább ezt a részt olvasná el a Bibliából, mielőtt valaki ideír!

Miután Dánielt épségben kihúzták a veremből, azt olvassuk: "Ezután a király odavitette azokat az embereket, akik bevádolták Dánielt, és bedobták őket fiaikkal és feleségeikkel együtt az oroszlánok vermébe. Még a verem fenekére sem értek, máris megragadták őket az oroszlánok, és összezúzták minden csontjukat." Dániel 6,25.

Tehát nem voltak "emberhez szokva" és nem voltak "jóllakva" sem. Magyarul igenis éhesek voltak. És arra tartották őket, hogy emberhússal etessék, mert ez egy kivégzési mód volt.

Dániel életben maradása isteni csoda volt, ugyanúgy, ahogy a barátai is isteni csodának köszönhetően maradtak életben a tüzes katlanban, ami pedig már azokat megemésztette, akik csak odavitték őket.

Hogy ki mit hisz el, az a maga privát dolga. De Dániel könyve olyan próféciákat tartalmaz, amik hajszálpontosan beteljesedtek azóta a történelemben, és jelentős része épp most teljesedik be a mi jelenkori történelmünkben. Szóval azért lassabban azért azzal a "mesekönyvvel".

aug. 2. 12:30
 9/14 anonim ***** válasza:

Forrás az 5-öshöz:

[link]

aug. 2. 12:31
 10/14 A kérdező kommentje:

Én a témát kifejezetten racionális szemszögből közelítettem meg, tehát, hogy lehet-e valóságalapja annak, hogy ha összezárnak valakit vadállatokkal, akkor sértetlen marad. Vagyis azt vizsgálom, hogy Dániel könyve 6. fejezetének van-e bármilyen valósàgalapja.

Az már nem hihető számomra, hogy miután kihozták az oroszlánok közül Dánielt, akkor azokat az embereket meg nyomban felfalták a vadállatok, akiket utána bedobtak. Ha Dániel ezt túlélte (feltételezve, hogy az eset több, mint legenda), akkor kell lenni valamilyen racionális magyarázatnak. Ezt kutatom itt, és a többeik erre jó lehetséges magyarázatokat adtak.

A próféciákat meg szerintem ne citáljuk ide. A véleményed ugyan tiszteletben tartom, de én úgy vélem nem próféciák, hanem apokaliptikus látomások vannak a könyvben, amelyeket az események után jegyeztek fel, és nem is erre a korra vonatkoznak.

A tudósok többsége szerint a könyvet az i.e. 2. században állították össze, mai formájábann.

Persze, mindenkori érvényes tanulságok is vannak benne, és egyébként kifejezetten érdekes vallási szent irat.

aug. 2. 12:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!