Kezdőoldal » Állatok » Vadállatok » Melyik a kedvenc medvefajod?

Melyik a kedvenc medvefajod?

Figyelt kérdés

2023. febr. 9. 19:42
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

#10 És turistaként voltál kint vagy Oroszországban laksz?

Meg az ottani állatkert milyen, hogy tetszett?

2023. febr. 9. 21:28
 12/31 Darius- ***** válasza:
100%
Erre levélben valaszolok inkabb
2023. febr. 9. 21:46
 13/31 A kérdező kommentje:
#12 Rendben, köszi :)
2023. febr. 9. 21:52
 14/31 anonim ***** válasza:
35%
A medve egy faj a barna medve fajta. Ha már latin nevet is ki googleztad akkor ilyen hibát véteni.
2023. febr. 9. 22:20
 15/31 anonim ***** válasza:
100%
#14 A medve egy nem. A barna medve ebbe a medvék nemébe (Ursus) tartozó faj (Ursus arctos).
2023. febr. 9. 23:02
 16/31 A kérdező kommentje:

#14 Nem így van! Rendszertanilag van a medvefélék családja, és azon belül található az a 9 különálló faj, amiket a szavazásnál is megadtam.

A faj és a fajta nem ugyanaz. A faj az evolució során alakul ki, és a legelterjedtebb defínició szerint olyan egyedek összesége amely képesek egymással szaporodóképes utódokat létrehozni. De más szempontok is közre játszanak pl:. a jegesmedve és a barna medve képesek egymással szapordóképes utódokat létrehozni, sőt vannak olyan barna medve populációk amelyek genetikailag közelebb állnak a jegesmedvékhez mint a többi barna medvéhez. Ennek ellenére a jegesmedvét és a barna medvét különálló fajnak tekintjük, a nagyon eltérő élőhelyük, fenotípusuk, életmódjuk és táplálékuk miatt. Egy másik, immár hazai példa erre a nagy tavi, a kis tavi, és a kecskebéka esete ahol a külön fajoknak tekintett nagy tavibéka és kis tavibéka szaporodóképes hibridje a kecskebéka, aki viszont csak az egyik szülőfaj ivarsejtjeit termeli, így az ő utódai lehetnek nagytavi, kistavi, és kecskebékák is. Tehát érdekes dolog ez a fajok pontos körülhatárolása, meg hogy mi számít külön fajnak és mi nem. :)

A fajta meg egy háziasított fajnak vagy alfajnak az ember álltal kitenyésztett változatai. Pl:. van a szarvasmarha mint faj, amelyen belül vannak különböző fajták, amiket az ember tenyésztett ki, pl:. a magyar szürke marha, a skót felföldi marha, a Holstein-fríz stb:.

Meg mentségemre szóljon, hogy ugyan a 9 fajból 7-et tényleg ki googliztam, viszont a jegesmedve meg a barna medve latin nevét már azelőtt is tudtam magamtól :D

2023. febr. 9. 23:11
 17/31 A kérdező kommentje:
Meg hogyha valaki hozzáértő talál valami hibát az előző válaszomban, akkor nyugodtan javítsa ki mert nem vagyok biológús, a genetikához meg nem értek. A helyesírásomat meg bocsássátok meg :D .
2023. febr. 9. 23:14
 18/31 Darius- ***** válasza:
100%
Nincs semmi gond, jol irtal mindent és helyesen. Csupan annyi, hogy ajakos medve kétszer van irva :))
2023. febr. 9. 23:17
 19/31 A kérdező kommentje:
A latin neveket meg azért is googliztam ki, mert tanulmányaimból fakadóan érdekelnek latin nevek :D
2023. febr. 9. 23:19
 20/31 A kérdező kommentje:
#18 köszi az észre se vettem :D
2023. febr. 9. 23:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!