Melyik a kedvenc medvefajod?
#10 És turistaként voltál kint vagy Oroszországban laksz?
Meg az ottani állatkert milyen, hogy tetszett?
#14 Nem így van! Rendszertanilag van a medvefélék családja, és azon belül található az a 9 különálló faj, amiket a szavazásnál is megadtam.
A faj és a fajta nem ugyanaz. A faj az evolució során alakul ki, és a legelterjedtebb defínició szerint olyan egyedek összesége amely képesek egymással szaporodóképes utódokat létrehozni. De más szempontok is közre játszanak pl:. a jegesmedve és a barna medve képesek egymással szapordóképes utódokat létrehozni, sőt vannak olyan barna medve populációk amelyek genetikailag közelebb állnak a jegesmedvékhez mint a többi barna medvéhez. Ennek ellenére a jegesmedvét és a barna medvét különálló fajnak tekintjük, a nagyon eltérő élőhelyük, fenotípusuk, életmódjuk és táplálékuk miatt. Egy másik, immár hazai példa erre a nagy tavi, a kis tavi, és a kecskebéka esete ahol a külön fajoknak tekintett nagy tavibéka és kis tavibéka szaporodóképes hibridje a kecskebéka, aki viszont csak az egyik szülőfaj ivarsejtjeit termeli, így az ő utódai lehetnek nagytavi, kistavi, és kecskebékák is. Tehát érdekes dolog ez a fajok pontos körülhatárolása, meg hogy mi számít külön fajnak és mi nem. :)
A fajta meg egy háziasított fajnak vagy alfajnak az ember álltal kitenyésztett változatai. Pl:. van a szarvasmarha mint faj, amelyen belül vannak különböző fajták, amiket az ember tenyésztett ki, pl:. a magyar szürke marha, a skót felföldi marha, a Holstein-fríz stb:.
Meg mentségemre szóljon, hogy ugyan a 9 fajból 7-et tényleg ki googliztam, viszont a jegesmedve meg a barna medve latin nevét már azelőtt is tudtam magamtól :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!