Szerintetek milyen előnye lenne ha a vaddisznó vagy bármely agyaras vadállat a hátsóján is hordana egy behúzható agyart?
Az agyar működési elve hasonló lenne, mint a macskaféléknél a behúzható karom.
Nem vagyok troll csak mostanában ezen elmélkedtem, hogyha hátul is lenne egy behúzható agyara pl. Egy vaddisznónak akkor a hátsóját is tudná védeni anélkül, hogy meg kéne fordulnia. Tudom vicces kérdés 😄, pláne egy elefántnál a behúzható agyar Mission Impossible lenne anatomiailag.
3-as figyelmenkívül hagyom a taplosagod.
Nem seglyukat irtam. Hanem hatsot. Az lehet a hatsoja folotti resz vagy az ulogumoja egy bizonyos reszen is vagy a farkan.
Es a dinoszauruszoknal agyarmeretu sot nagyobb tusket is hordtak a hatsojukon. Ez volt az elgondolkodas targya, hogy a ma elo agyaras allatoknak vajon milyen elonye szarmazna belole. Persze hatrany is boven. De arra voltam kivancsi hogy vedelmi celokon kivul, mint pl. A hatsojaval is tudna turni a foldet vagy teruletet jelolni es stb.
Annyi előnye lenne, hogy nehezebb lenne hátulról megtámadni.
De védekezésnél inkább az agyarait használná, mert azokkal jobban tud célozni. A hátsó tüskével max ráfarolni tud a ragadozóra, de az attól függetlenül egy vakfolt, egy végtelenebb terület, amit nem szívesen kínálna fel egy ragadozónak.
Vaddisznónál semmi értelme, mivel a lendülete+tömege az amivel sérülést tud okozni, hátrafele meg valószínűleg elég lassan fut :D
Patásoknál talán-talán (mivel a ragadozók többnyire a hátsó lábuknál ragadják meg, rántják le a földre és utána fojtják meg). Viszont ha annyira előnyös lenne akkor az evolúció már ránövesztette volna. Ha a patáján van annak túl sok haszna nincs (így is rúg hátrafelé, ami elég "kemény" mindegy hogy van-e rajta köröm/agyar vagy sem). Anatómiailag meg nem "kivitelezhető" hogy az izomszövetből csak úgy körmök nőjenek ki, vagy a gerinc ki-be húzható tüskékbe végződjön.
Az evolúció nem növeszt semmilyen hasznos dolgot. Az evolúció szelektál: néha születik egy olyan utód, ami kicsit más, mint a többi. Mondjuk fehér színű, vagy csak hosszabb a lába.
Aztán jön az élet: a fehér állat nem tud elbújni, így hamar elesik - nem örökíti a génjeit. A hosszabb lábú állat meg vagy gyorsabb a társainál, vagy épp belebotlik a saját lábaiba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!