A giliszta szétdarabolva miért él még?
A giliszta túlélheti a "kettédarabolást", ha a nyereg mögött vágod ketté (tehát a létfontosságú szerveiben nem teszel kárt).
Az tévhit, hogyha félbevágod, akkor két gilisztád lesz. :D
Csak a feji része élheti túl. Ha a nyereg mögött vágod szegényt ketté, akkor megvan az esély arra, hogy regenerálódik a sérült testrész.
Az első pedig jól mondta. A másik (farki) része pedig azért "él", mert az idegek tartják mozgásban, viszont egy idő után véglegesen megáll.
"Idegek rángatják" => Kezdjük ott, hogy nincsenek érzőidegei (egyébként éppen ezért nem állatkínzás).
A kérdés jól mutatja, hogy a kísérletet ugyan elvégzik, de elfelejtik megvárni a végét és ezért rossz következtetést vonnak le belőle. Ahogyan írták a többiek is, az agyi szelvény túlélheti, de a többi része elhal, csak meg kell várni a végét. Az újranőnek a szervek és hasonló ostobaságokat ignoráld, nem nőnek az újra, hanem mint egy sérülés begyógyul. Attól még csonka marad a giliszta.
Engem is lepontoztak, pedig csak segíteni szerettem volna elmagyarázni. :D
5-ös voltam. :} Ahogyan a 17-es mondta, mi sem darabolunk gilisztákat, csak a tudományos hátterét mondtuk el.
"De ha nincsenek érzései akkor miért eszik?"
Nem azért eszik, mert fáj az éhség, hanem azért, hogy életben maradjon és tudjon szaporodni.
Az életformák célja csak a szaporodás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!