Fürkészdarázsnak van fullánkja?
Figyelt kérdés
2018. szept. 26. 15:21
1/5 anonim válasza:
Igen, mivel ezek ragadozó darazsak, valamivel le kell bénítsák a lárvát, hernyót. Természetesen az embert is megszúrja, ha bazirgálod :)
2/5 A kérdező kommentje:
Ok, kösz. Gondoltam, csak sehol nem találtam róla semmit. Nincs wiki se róla. Egyszer bejött a konyhába, le akartam csapni, de azon a kis résen kitalált ahol bejött: szóval félelmetesen intelligens. Csípése mennyire fájhat? Jobban mint a lódarázsé?
2018. szept. 26. 19:32
3/5 Mátranováki Fényevő válasza:
Nem ragadozók, a lárvák parazitoidok (élő és aktív rovarokon belül fejlődnek és amikor készen állnak a bábozódásra, megölik a gazdaállatot), a kifejlett darazsak pedig általában nektárfogyasztók. Ami lebénítja az áldozatait, az nem fürkész, hanem lopódarázs, esetleg kaparó- vagy fazekas-.
De valóban van "fullánkjuk", a tojócsövükkel képesek megszúrni az embert is, de ezt kb. markolászással lehet náluk kiprovokálni. Csak itthon pár ezer fajuk él a fél mm-estől a 6 centisig, az utóbbiaknak azért elég kellemetlen a szúrása, de az "átlagos" méretűeké max. olyan, mint a csaláncsípés.
Ha a konyhában sárbölcsőket épített, akkor Sceliphron sp. - lopódarázsról van szó, ők is békés állatok.
4/5 A kérdező kommentje:
köszi, megnézegettem őket, és tényleg nem fürkészdarázs volt, hanem az a fekete-sárga, lopódarázs
2018. szept. 29. 20:27
5/5 anonim válasza:
Csípnek, engem most csípett meg és kegyetlenül fájt, mint egy kígyómarás. Nem tudtam, h mi az, ki akartam vinni a lakásból, megfogtam a szárnyánál ő pedig védekezett. Valószínűleg nem csípett volna meg, ha nem érzi magát veszélyben. Most már sajnálom, de utána megöltem, mert azt hittem valami veszélyes trópusi szúnyog:( Üvegbe kellett volna tenni és úgy kivinni.R.I.P.:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!