Melyik darázsfaj rakja az utódait teljesen zárt sárfészkekbe padlások faszerkezetének szűkös helyeire vagy akár gerendák alsó/oldalsó részére megvastagítva azt?
Vagy esetleg milyen más rovar lehet? Bár azt valószínűsítem darázs lesz.
A mostanában emlegetett lódarazsat kizárnám, mert az nem ilyen, mint ami nálunk van....
Idén láttam több fürkészdarazsat a körnéyken, ezért arra gyanakszom, bár igazából ahogy rákeresek neten ennek fészkére, ezé sem pont olyan, mint amiket én találtam.
Ezért ha valaki ismer olyan darazsakat, amelyek még sárfészket építenek, örülnék, ha megírná, hogy arra rákeresve, hátha előrébb jutnék....
(Azért vagyok kíváncsi, mert felújítás miatt útban vannak a fészkek. Viszont ha hasznos rovarról van szó, akkor valahogy megoldanám, hogy ne pusztuljanak ki...)
Valószínű valamelyik lopódarázs, Sceliphron faj.
Ezek többnyire pókokkal etetik a lárváikat, amúgy csodaszép kis fészkeket építenek.
Nem bántanak, nem csípnek, bár ha konkrétan kézbe veszed őket, megszúrhat, de amúgy ártalmatlan állatok.
Ha meg lehet kímélni őket, én megkímélném a helyedben. Nem kell mindent ész nélkül kiirtani, így is rengeteg élőlény pusztul el értelmetlenül, nap mint nap egész fajok tűnnek el, ha csak lehet, ne járuljunk hozzá ehhez mi is...
Első válaszoló! Nem vagy normális! De igenis vannak hasznos darazsak!
Egyszer szakember beszélte a tv-ben, hogy... na és sajnos rég volt, nem emlékszem pontosan... de az biztos, hogy az egyik kártevőnek az egyetlen természetes ellensége az egyik darázs. Majdnem biztos, hogy a fürkészdarázst említette. És ahogy a Mátranováki Fényevő írta, valahogy úgy cselekszik, ezzel cselekszik HASZNOS tevékenységet számunkra embereknek...
Na de továbbmenve az én témámra... azt, hogy egy fürkészdarázs csinál-e fészket vagy nem, vagy ki csinál, ki nem.... épp ez az, hogy nem tudom. Keresgéltem neten, és teljesen elvesztem, ezért kérdeznék, hátha erre jön egy tőlem okosabb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!