A Balatonnál miért van ennyi pók?
Rettegek a pókoktól. Tavaly nyáron, mikor a Balatonnál nyaraltunk, azt vettem észre, hogy esténként mindenhol, MINDEN teli van undorító, hatalmas keresztes pókokkal. A fák ágai közt, a kerítéseken, a part menti köveken, a vízbe vezető lépcsőkön, a házak falain, az öltözőkben, az ablakokban, sőt még a hajók korlátjain is.... Egy padra nem mertem leülni miattuk, mert azok is teli voltak. Egyszer még a szállásunkra, a szobába is bejött, amikor pár percre kinyitottuk az ablakot szellőztetni (nem volt szúnyogháló).
Nagyon szeretem amúgy a Balatont, de ezek miatt a dögök miatt esténként alig mertem kimozdulni, mert tényleg rengeteg volt belőlük.
Egyébként faluban élek, szóval nálunk is előfordulnak sajnos, de ilyen invázióval még sosem találkoztam itthon szerencsére.
Miért van ilyen rengeteg pók a Balatonnál?
Mivel rengeteg táplálékrovar szaporodásához kell a vizes közeg, így a pókok számára ez olyan mint a balaton.
Javaslom a félelmed legyőzését amúgy, magyarországi pókfajok többsége át sem tudja harapni a bőrt, akik meg igen, azoknak sem elviselhetetlen a marása(pláne nem halálos). De amíg fájdalmat nem okozol nekik eszük ágában sincs téged meghatapni, így ha rád is mászik egy, nem azért teszi, hogy jól belédharaphasson. Tessék legyőzni ezt a félelmet, neked is jobb érzés lesz, a pókok kígyók egyébb rovarok mind félreértett állatok, ok nélkül senkinek sem ártanak.
Tudom, hogy nem ártanak, nem is amiatt félek tőlük, hogy esetleg megcsípne, hanem valamilyen megmagyarázhatatlan okból kisgyerek korom óta rettegek minden póktól. Egyszerűen bepánikolok ha a közelemben meglátom (pláne ha sokat), ennél a kérdés kiírásánál a hideg futkosott a hátamon, ahogy eszembe jutottak a nyári emlékek. Még képen sem tudom elviselni a látványukat, és ha rémálmom van, annak 90%-ában pókok szerepelnek.
Szörnyű egy fóbia ez amúgy, mert ezek a dögök pl a kígyókkal ellentétben tényleg szinte mindenhol ott vannak. A mások számára teljesen természetes dolgok, mint pl felmenni a padlásra, vagy kinyitni egy régi, poros dobozt, számomra teljesen kivitelezhetetlen dolgok.
Keress egy jó pszichológust :) tudnak ilyenen segíteni. Nekem hála égnek nincs ilyen bajom, egyes egyedül tériszonyos vagyok, de azt is mindig próbálom legyőzni pl kalandparkokkal és egyéb módokon. Én is jártam vele pszichológushoz, mert olyan durva volt, hogy egy szimpla széken állva is remegett a lábam, most meg már simán átmegyek egy függőhídon is. (Jó az kicsit tulzás, hogy simán, mert görcsben van a gyomrom, de megcsinálom :D)
Ne hagyd, hogy ezek az apró lények örömöktől fosszanak meg, a balaton csodásak a nyári éjszakák, és ahogy mondod, a pókok mindenhol ott vannak, ne hagyd nekik, hogy bármilyen élményt is elvegyenek tőled, győzd le a félelmed ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!