Méh vagy darázsszúrás (nem lódarázs) a fájdalmasabb?
A kecskedarázs csípése 5 napig tartott, a méh csípése 4 napig (teljes fájdalommentességig és nyom felszívódásig). Mindkettő jobb kéz középső újjon csípett meg (egy év különbséggel). Egyforma erősnek tűnt a fájdalom (persze a fájdalom érzet is relatív).
Széndarázs (bár nem soroltad fel):
Bal váll, 13 nap, kb másfél-kétszer rosszabb érzés mint a méh csípése (méh is csípett meg bal vállon néhány éve).
Lódarázs is csípett meg, azt nem kívánom senkinek... jobb comb külső fele, 2.5 hét, kb 15-20 -szor fájdalmasabb a méh csípésnél.
31éve méhészkedek,13évesen kezdtem.teljesen immunis vagyok a méhméregre.a méhészetemben is aránylag szelid vérvonal van tartva,nem vagyok fakir hogy összecsipjenek.
De amikor betalál körömágyba,szemhéj,fülcimpa....na akkor azért k anyázok egyet :))))
A csipés fájdalma a méh és a darázs mérgének különbségében van: a méhméreg savas kémhatású a darázsméreg lugos.
Bármilyen meglepő,egy méhnek több mérge van mint egy lódarázsnak.
Szintén a méh javára dönt fájdalomban az hogy a méh fullánkja 8-8 szigonnyal rendelkezik,és ahogy kiszakad szegény fullánkja a beidegződés tolja bele az "áldozatba" a fullánkot.
A darázs fullánkja pedig olyan mint a gombostű,nincs rajta szigony(sorozatban ezért is tud többször szúrni)
Az ilyen kicsi darazsak(francia,német) csipése nem vészes.
Lódarázs még nem csipett meg,nem adok rá nekik nagyon alkalmat ha a közelbe keveredik,mert mivel támadja a méheket,igyekszem leütni,elpúsztitani.
Viszont a "széndarázs" érdekelne,mert ilyen állatfajról még nem hallottam.
Esetleg nem az ártalmatlan kék fadongó lett laikus által elkeresztelve?
Engem meglepett az utolso valasza, meg nekem meg a nagybatyam volt mehesz, gyerekkoromban 10 eves koromig szerintem engem tobbszor csipett meg meh, mint mast egesz eleteben (mert mindig ott szaladgaltam :D). Persze a vegen mar nem erdekelt annyira. Darazs eletemben kb. ketszer csipett meg, es szerintem sokkal fajdalmasabb.
En ugy tudom egyebkent, hogy azert faj, mert a hisztamin, amit befecskendez, szettolja a szoveteket. De nem eskudnek meg ra. Szoval szerintem a darazs rosszabb. Lodarazsba bele se merek gondolni, allitolag olyan, mint a tuzes szog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!