Kezdőoldal » Állatok » Rovarok, ízeltlábúak » A sárgaszegélyű csikbogár...

Timtam kérdése:

A sárgaszegélyű csikbogár alkalmas arra hogy akváriumban tartsam? Még esetleg szaporodnának is benne? Mivel etessem?

Figyelt kérdés
csikbogár,rovar,akvárium

2017. márc. 31. 21:15
 1/2 anonim ***** válasza:
mindent megeszik, de éjjelente szeret kirepülni a vízből.
2017. márc. 31. 21:57
 2/2 polarbeer ***** válasza:
100%

Üdv!

Igen, a nagyméretű csíkbogarak (Cybister, Dytiscus fajok) könnyen tarthatóak otthon akváriumban. Arra figyelj, hogy sok kapaszkodófelületet biztosíts nekik az aljzaton, a vízoszlop teljes magasságában, és a vízből kilógva a levegőn is. Érdemes ezt jól lemosott vékonyabb-vastagabb ágakkal megoldani. A vizet rendszeresen (1-2 hetente legalább) cseréld. Tárold minél hűvösebb helyen az akváriumot, 15 °C-nál melegebb helyen lehetőleg ne legyen. Ha mégis melegebb helyen tárolod, gyakrabban kell vizet cserélned és etetned. Ha napokra nem leszel otthon, tedd be nyugodtan dunsztosüvegbe a hűtőbe +5 - +8 °C környékére, így akár egy hetet is kibírnak kaja nélkül.

Fontos, hogy mivel légköri levegővel lélegeznek, fontosabb számukra a levegő, mint a víz! Ha szállítod, nedves növényi törmelék közt tedd, ezt úgy szoktam, hogy tépek egy jó nagy marék (gyökerek és föld nélküli) füvet, ezt jól benedvesítem, bedobom egy dunsztosüvegbe, leöntöm róla a vizet, és erre ráengedem a csíkbogarat.

Etetni bolti nyers húscafatokkal érdemes, olyan 3-7 naponta, ez főleg a hőmérséklettől függ. Ha van a közeledben kis patak, akkor érdemes egy 390 Ft-os tészta / teaszűrővel onnan bolharákokat ill. kérészlárvákat fogni, ezek akár 1 szűréssel is nagy mennyiségben gyűjthetőek. Azokat imádják. Arra figyelj, hogy bomló, rohadó hús, illetve emésztetlen döglött állat ne legyen az akváriumban, mert ha megindul a bomlás, az a csíkbogarak elpusztulásához is vezethet.

Egyébként biztos vagy benne, hogy sárgaszegélyű csíkbogárról (Dytiscus marginalis) van szó? Hazánkban több, hasonló rokon faj van. Ha privátban küldesz képeket, meg tudom határozni a bogaraid faját, ill. az ivart is.

Sok sikert hozzájuk! :)

Bármi kérdésed van, keress privátban.

Üdv.:

polarbeer

2017. márc. 31. 22:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!