Kezdőoldal » Állatok » Rovarok, ízeltlábúak » Miből készül az ipari méz? És...

Fata.morgana kérdése:

Miből készül az ipari méz? És mire használják?

Figyelt kérdés
A napokban olvastam hogy nagy mennyiségben foglaltak le kinai eredetű ipari mézet, amit diszkontokban árultak étkezési célra? Eddig nem találkoztam a kifejezéssel, de hátha akad itt egy méhész aki el tudja magyarázni. A felhasználási területnek még az jutott eszembe hogy például mézes szappant, meg sampont meg ilyesmit csinálhatnak belőle?

2015. nov. 19. 11:12
 1/4 Pelenkásfiú ***** válasza:

Itt le van írva:

[link]

2015. nov. 19. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Közismert, hogy léteznek kémiai úton előállított eper, szilva, stb íz utánzatok. Például az üdítőital, és fagyigyártók használnak ilyeneket.

Az ipari méz pedig a mézet ízében utánzó vegyi anyag, amelyet vegyi üzemekben, laboratóriumokban állítanak elő, természetesen az eredetihez sokkal olcsóbban, tonnaszám.

Mennyiségnövelés céljából bizonyos gyártók bekeverik a valódi mézzel. Így igen versenyképes árat alakíthatnak ki.

Látod, erre nem is gondoltam, hogy a mézes szappan, meg a mézes sampon is gyanús, hogy ilyen "keverék" mézféleséget tartalmaz.

A fő szempont sajnos mindenhol az ár, ezért telepítették át a fejlett országok vállalata sok minden gyártását Kínába. Utólag látni, hogy hiba volt...

2015. nov. 19. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 szabóméhészet ***** válasza:
100%

Lesz még máshogy is ipari méz.A méheknek mint minden élőlénynek sajnos vannak betegségeik.Ezek közül az egyik legsúlyosabb a méhek nyúlós költésrothadása.Évente kétszer a méhészeteket ellenőrzik nyúlós költésrothadás miatt.

Mivel gyógykezelési lehetőség nincs,igy a fertőzött és beteg méhcsaládokat lekénezik,lekábitják,és minden olyan dolgot(lépek,keretek,takaróanyagok) melyek lánggal nem fertőtlenithetők,elégetnek( 2méter mély gödör,oltott mész,szigórúan betartva,mert a spórák akár 50évig is fertözőképesek)


Ha egy adott település valamelyik méhészetében ezt a betegséget megtalálják,a hatósági állatorvos zárlatot rendel el,amely 5km-es sugarú kör.A zárlatból illetve a zárlatba méheket ki és bevinni,méhészeti terméket szállitani szigorúan tilos.


És itt jön képbe az ipari méz: adott pl egy 100 családos méhészet,melyben augusztusban megállapitják a fertőzést.Az előirások szerint a méheket kiirtják,elégetik.Hanem ott áll ennek a méhészetnek 2-3-5-6 tonna méze hordókban,melyeket a szezonban termelt.


Az ilyen méz hőkezelés után édesipari felhasználásra ipari mézként értékesithető,normál fogyasztói felhasználása tilos.


Magyarul felforralják a mézet,ezzel annak aromaanyagai megsemmisülnek,a benne levő esetleges spórák szintén,és emiatt ez a méz csak édesipari felhasználásra kerülhet mint édesitőszer.

2015. nov. 20. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
A hamis méz, vagy ipari méz főleg izocukorból áll. Az izocukor a kukoricakeményítő enzimatikus bontásával előállított, majdnem fehér, átlátszó, viszkózus folyadék. A mézhez hasonló sűrűségű, szagtalan, édes ízű. Cukorösszetétele a mézhez hasonló, főleg fruktózból és glükózból áll. Előállításának a költsége kb. a tizede a mézének!
2015. nov. 20. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!