A bogarak, sötétben miért repkednek állandóan a világító lámpák körül? Egész éjjel repkednek körülöttük.
Figyelt kérdés
Már többször megakartam kérdezni. Miért mennek annyira a fényre a bogarak? És mint a hülyék, odamennek este és reggelig a lámpák körül repkednek. Nem fáradnak el? Nem, hogy odamennének, ott ülnének vagy mittomén, hanem repkednek egyfolytában. Nem is esznek közben.2015. jún. 12. 02:48
2/5 anonim válasza:
1-es, pont ez a kérdés, hogy miért :P
(Sajnos nem tudom, de engem is érdekel)
3/5 anonim válasza:
A legtöbb rovart vonzza a fény (pozitív fototaxis).
Öröklött magatartási forma, azon belül Taxis: adott inger által irányított helyváltoztató mozgás.
Megzavarja őket a lámpafény, összetévesztik a Holddal, amely alapján tájékozódnak.
5/5 sadam87 válasza:
Kis kiegészítés a harmadik válaszhoz. Az éjjeli rovarok egy jó része úgy repül, hogy a repülés iránya a Holdhoz (fényforráshoz) képest egy adott szöget zárjon be. A Hold meglehetősen távol van, így ebben az esetben a mozgás (nagyjából) egyenes lesz. Ellenben ha egy lámpához kezdik el viszonyítani a mozgásukat, az egy spirális röppályát eredményez, ami során egyre közelebb kerülnek a lámpához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!